Budgettips

Besparen op verzekeringen: zo doe je dat

Veel Nederlanders weten niet precies hoeveel zij uitgeven aan vaste lasten. Begrijpelijk, want het zijn er een heleboel. Denk aan je hypotheek, energierekening en abonnementen, bijvoorbeeld. Maar ook je verzekeringen, zoals je zorgpremie en inboedelverzekering, tellen mee. Gelukkig zijn er manieren om op dit soort uitgaven te besparen. Lees snel verder voor 5 handige tips.

01/03/2021
3 minuten

1. Verzeker je alleen voor kosten die je niet kunt betalen

Jezelf aanvullend verzekeren voelt veilig, maar zorgt er soms wel voor dat de verzekering onnodig duur is. Blijkt dat je je rekeningen ook prima zelf kunt betalen? Dan is het aan te raden om alleen voor de basisverzekering te kiezen. Zorg wel dat er een spaarpotje klaarstaat voor als het nodig is.

2. Voorkom oververzekering

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten is oververzekerd. Dit komt bijvoorbeeld omdat de dekking van de verzekering vaak te hoog is en veel automobilisten dubbel verzekerd zijn voor pechhulp. Kijk daarom goed naar je autoverzekering en stel de premie bij indien nodig.

Hetzelfde geldt voor je inboedel. Het kan zijn dat je inboedelverzekering € 50.000 dekt, terwijl je inboedel een waarde van € 30.000 heeft. De premie die je betaalt is op basis van de € 50.000 en eigenlijk te hoog. Gelukkig biedt een aantal verzekeraars een inboedelwaardemeter, waarmee je een juiste inschatting kunt maken van de waarde van je inboedel. Zoals je meubels, geluidsapparatuur en je laptop. Maar ook kleinere spullen, zoals bijvoorbeeld je sieraden, erfstukken en kunstobjecten.

3. Betaal je premie jaarlijks

Verzekeraars bieden soms korting op de premie als je het bedrag in één keer betaalt. Doe je dit met de zorgverzekering, dan kun je rekenen op een korting van tussen de 1 en 2%. Op een basispremie van € 1.400 tot € 1.500 per jaar scheelt dit al gauw een paar tientjes.

Je kunt soms op dezelfde manier besparen op een tijdschrift- of virusscannerabonnement. Let er wel op dat je genoeg geld hebt om alle rekeningen te betalen. Zo niet, dan werkt een maandelijkse premie misschien toch beter voor jou.

Meer lezen over besparen? Check dan dit artikel: 6 tips om te besparen op je boodschappen. Of lees hoe je minder geld kunt uitgeven aan je telefoonabonnement

4. Overweeg een doorlopende reisverzekering

Het duurt nog even voordat we weer mogen reizen, maar je kunt al wel gaan nadenken over je reisverzekering. Trek jij er normaal gesproken vaak op uit? Dan is het aan te raden om bij het boeken van je eerstvolgende vakantie ook meteen een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dit is goedkoper dan een kortlopende reisverzekering voor elke reis die je maakt.

Over het algemeen geldt: gezinnen die per jaar minstens 3 weken op vakantie gaan, zijn voordeliger uit met een doorlopende reisverzekering. Voor alleenstaanden of stellen ligt het omslagpunt bij 4 weken. Een extra voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je er niet naar om hoeft te kijken.

verzekeringen

5. Kies voor een pakket bij één verzekeraar

Sommige verzekeraars bieden pakketten met meerdere verzekeringen. Denk aan een inboedel-, opstal-, rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering. Een groot voordeel van zo’n pakket is gemak. Je hoeft bij schade maar met één verzekeraar contact op te nemen.

Daarnaast krijg je soms tot wel 12% pakketkorting en kun je geld besparen. Vergelijk wel altijd de prijzen en check of verzekeringen bij verschillende verzekeraars toch niet goedkoper zijn.

Deel dit artikel

Lees ook