Budgettips

Verhuizen? Gebruik deze checklist

Bij een verhuizing komt veel kijken. Niet alleen is het inpakken van je spullen een hele klus, ook financieel moet er van alles geregeld worden. Kom jij liever niet voor onverwachte verrassingen te staan als je aan de slag gaat? Gebruik dan deze checklist.

01/10/2021
3 minuten

1. Maak een planning

Verhuizen doe je niet in één dag. Maak daarom zo’n 6 weken van tevoren een planning waarin je aangeeft wat er geregeld moet worden. Dit geeft overzicht én bespaart je een hoop stress.

2. Doorloop je verzekeringen

Bij een verhuizing denk je misschien niet gelijk aan verzekeringen. Toch is het belangrijk om op tijd de juiste verzekeringen af te sluiten. Sommige verzekeringen, zoals de opstalverzekering, zijn zelfs verplicht als je naar een koopwoning verhuist.
Gelukkig kun je ook een aantal verzekeringen meenemen naar je nieuwe adres. Duik daarom goed in je verzekeringsmappen en onderzoek of je de volgende al hebt:
 
    • Opstalverzekering (deze is meestal geregeld vanuit de Vereniging van Eigenaren)
    • Overlijdensverzekering
    • Woonlastenverzekering
    • Inboedelverzekering
    • Aansprakelijkheidsverzekering
    • Rechtsbijstandverzekering
    • Verzekering voor de auto
 
Wil jij je inboedelverzekering meenemen naar je nieuwe woning? Geef dan op tijd aan de verzekeraar door wat je nieuwe adres is en op welke datum je verhuist. Zo kan de inboedelverzekering goed overgezet worden naar je nieuwe woning en zijn je spullen ook tijdens het verhuizen beschermd.
 
De inboedelverzekeraar zal nog wel beoordelen of de premie van de inboedelverzekering omhoog moet of juist omlaag kan. De premie is namelijk afhankelijk van waar je woont (stad of platteland) en de grootte van je huis.

3. Zeg je abonnementen op of pas ze aan

Heb jij een abonnement op de krant? Dan hoef je alleen maar een adreswijziging door te geven. Ben je nog lid van de plaatselijke sportschool en ga je 100 kilometer verderop wonen? Zeg dan op tijd je abonnement op.  
 
Voor iedereen die geen zin heeft om zelf een abonnement op te zeggen, is er de gratis Grip app. In dit online huishoudboekje zie je precies hoeveel abonnementen je hebt en ook welke andere kosten terugkeren. Zoals je zorgpremie en verzekeringen. Overbodige abonnementen zeg je makkelijk en gratis op in de abonnementenservice van de app.
  
Verder zet Grip ook al je inkomsten en uitgaven op een rij, tot wel 12 maanden terug. Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je.
 

4. Check je toeslagen

Misschien kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je nieuwe huurprijs en woonsituatie. Ontvang je al huurtoeslag? Dan moet je dit opnieuw aanvragen voor je nieuwe woning. Geef altijd binnen 4 weken door aan de Belastingdienst dat je huur is veranderd.
verhuizen

5. Wel of geen verhuishulp?

Wie geen zin heeft om zelf te sjouwen, kan een verhuisbedrijf inhuren. Vraag minimaal 2 maanden van tevoren offertes aan bij verschillende bedrijven. Houd bij je keuze niet alleen rekening met de prijs, maar lees ook de voorwaarden goed door. Woon jij bijvoorbeeld 3 hoog? Dan wil je weten of de verhuizers ook je spullen naar beneden tillen. Check altijd goed wat inbegrepen is in de prijs.

6. Geef je nieuwe adres door aan belangrijke instanties

Vanaf 3 weken voor de verhuizing kun je je adreswijziging doorgeven aan de gemeente. Zij geven dit door aan de Belastingdienst, dus hier hoef je zelf niet naar om te kijken. Je moet nog wel de adreswijziging doorgeven aan je huisarts, tandarts, energiemaatschappij, bank en internetprovider. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke post zult missen.

7. Regel gas, water en licht

Het is mogelijk om je oude energiecontract mee te verhuizen naar je nieuwe adres. Geef je verhuizing altijd wel op tijd door, want energiemaatschappijen hebben hier de tijd voor nodig. Je kunt dit moment ook aangrijpen om over te stappen naar een voordeliger contract. Sluit deze af vanaf de datum dat je de sleutel ontvangt en zeg je oude contract op tijd op. 
 
Op de dag van de sleuteloverdracht geef je altijd de meterstanden door, zowel in je nieuwe als oude huis. Vergeet hierbij ook niet de waterstand door te geven. Aan de hand van de meterstanden maken de leveranciers een eindrekening op. Die ontvang je uiterlijk 2 maanden na je verhuisdag.

Deel dit artikel

Lees ook