Budgettips

Zo blijft jouw energierekening wél betaalbaar

In samenwerking met Independer


De energiebelasting gaat omhoog, maakte het kabinet bekend tijdens Prinsjesdag. Een gezin met een gemiddeld verbruik (500 kwh aan stroom en 1.500m3) betaalt volgend jaar € 774,65 aan overheidsheffing. In 2020 was dit nog € 754,65. Wil jij in 2022 je energierekening betaalbaar houden? In dit artikel vind je 5 handige tips!

22/09/2021
4 minuten
Dat de energiekosten stijgen, komt niet alleen door de stijging van de energiebelasting. Ook aardgas is duurder geworden vanwege een unieke samenloop van omstandigheden. Zo hadden we een koud voorjaar, waardoor de vraag naar aardgas steeg. Hierdoor raakten we al snel door de voorraden heen, óók omdat de gaswinning in Groningen is gestopt. Als gevolg hiervan moeten energieleverancier meer aardgas inkopen en stijgt de prijs.
 
Tegelijkertijd zorgt het einde van de coronamaatregelen voor meer vraag naar energie. Tel daarbij de aangekondigde verhoging van de energiebelasting op per 1 januari 2022 en we hebben alle ingrediënten voor een hogere energierekening. 

Hoe houd je je energiekosten betaalbaar?

Gelukkig zijn er ondanks de prijsstijgingen manieren om je energierekening betaalbaar te houden. Zo houd je genoeg geld over voor andere vaste lasten, zoals je telefoonrekening of zorgpremie. Of misschien besteed je je geld liever aan iets leuks, zoals een weekendje weg. Doe je voordeel met deze 5 bruikbare tips. 

1. Vergelijk tussen energieleveranciers

Als je een langlopend contract hebt bij een energieleverancier, merk je nog niet zoveel van de prijsstijgingen. Maar wanneer je contract binnen 6 maanden afloopt of als je een contract hebt met variabele tarieven, dan is energie vergelijken een goed idee. Want ook als de energieprijzen stijgen, wil je natuurlijk de goedkoopste deal.
 
Je kunt makkelijk en snel energie vergelijken op Independer. Je zult zien: de prijzen die de energieleveranciers aanbieden, verschillen nog wel eens. Zo blijkt dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste leverancier op Independer op dit moment € 59,51 per maand is.
 
Wat je ook kunt doen op Independer, is uitrekenen of je minder of meer energiebelasting gaat betalen in 2022. Gebruik deze tool om erachter te komen.

2. Raak niet verleid door een langdurig contract

Om de verdere prijsstijgingen voor te zijn, is het verleidelijk om een contract voor langere tijd af te sluiten. Denk hier goed over na voordat je een beslissing neemt. Wie nu een nieuw contract afsluit, zit namelijk gelijk voor jaren vast aan een relatief hoog tarief. Dan is het extra vervelend als het tarief volgend jaar weer zakt, bijvoorbeeld door een hele zachte winter waarin we minder stoken.

3. Gebruik energiezuinige apparaten

Ook in het dagelijks leven kun je aanzienlijk besparen op energie. Zo helpt het om zoveel mogelijk energiezuinige apparaten te gebruiken. Je kunt het verbruik van het apparaat herkennen aan het verplichte energielabel. A+++ is het meest energiezuinig. 
 
Je kunt ook op energie besparen door je apparaten minder vaak te gebruiken. Droog je kleding in de zomer op het kledingrek in plaats van de droger, bijvoorbeeld. 
 
Meer besparen in huis? Check dan ook even dit artikel: 5 tips om goedkoper én duurzamer te leven. Of lees hoe je je huis kunt inrichten met een klein budget.
energie vergelijken

4. Let op je waterverbruik

Als je minder water gebruikt, verlaag je je waterrekening. En als je minder vaak wárm water gebruikt, daalt tegelijkertijd ook je energierekening. Er zijn dus genoeg redenen om te besparen op je watergebruik.
 
Een besparing die veel oplevert is minder lang douchen. Want wat blijkt: als je 4 minuten eerder de douche uitstapt, bespaar je per persoon jaarlijks 11.000 liter water en 80 m3 gas (bron: Vattenfall). In totaal is dat alweer ruim € 70 per jaar.

5. Gebruik zonne-energie

Zonne-energie is schone energie die nooit opraakt. En het mooie is: zonne-energie zorgt voor een flinke besparing op jouw energierekening. Met 10 panelen bespaar je al gauw zo'n € 782 per jaar (bron: Vattenfall). Daarnaast kun je de opgewekte elektriciteit die je niet gebruikt, teruggeven aan je energieleverancier. Hier krijg je een terugleververgoeding voor.

Vind de beste energiedeal voor jou

Op vergelijkingswebsite Independer stap je binnen een paar minuten over naar een andere energieleverancier. Nadat je de aanvraag hebt gedaan, zegt je nieuwe leverancier je oude contract op. Ténzij je naar een ander adres verhuist. Zorg er dan zelf voor dat je oude contact wordt stopgezet.
 
Meer informatie over overstappen vind je op www.independer.nl/energie.

Deel dit artikel

Lees ook