Sparen

Verander je financiële mindset in 5 stappen

Vliegt je budget er maandelijks doorheen? Vind je sparen lastig en vraag je je steeds af waar je geld blijft? Dan heb je waarschijnlijk een negatieve financiële mindset. Voor meer financiële vrijheid is het belangrijk dat je een positieve mindset nastreeft. Hoe je dat doet? Simpel: volg deze 5 stappen!

29/06/2021
3 minuten

1. Maak je financiën inzichtelijk

Volgens het Nibud vindt minstens 40% van de Nederlanders het moeilijk om overzicht te bewaren over hun financiële administratie. Ben jij er daar ook één van? Zorg dan voor zoveel mogelijk inzicht in je financiën. Gebruik hiervoor een Excel-bestand of een online huishoudboekje zoals de gratis Grip app
 
Dit online huishoudboekje – ook wel een kasboekje genoemd - zet alle inkomsten en uitgaven op een rij en laat meteen ook zien waar je het meeste geld aan uitgeeft. Ook kun je een budget instellen voor kosten waar je op wilt besparen. Lees hier meer over de voordelen van een huishoudboekje.

2. Bedenk een spaardoel

Als je een spaardoel instelt, kan dat motiverend werken en je helpen om je geldzaken beter op orde krijgen. Kies er één uit waarop je je aandacht richt, dan heb je de meeste kans dat het lukt. Een verre reis, bijvoorbeeld, of een nieuwe auto. Bedenk hoeveel geld je spaardoel kost en zet maandelijks een haalbaar bedrag opzij. 
 
Sparen begint met besparen. Benieuwd hoe je dit makkelijk kan doen? Check dan dit artikel: 6 tips om te besparen op je boodschappen.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

We vergelijken ons graag met anderen. Heeft mijn partner een betere baan? Waarom krijgt een collega promotie en ik niet? Zou ik ook een huis moeten kopen? Met deze vragen kom je helaas niet verder. Vergelijk je dus niet te veel met anderen.
 
Zo kom je namelijk altijd als de mindere uit de bus. Blijf daarom je aandacht richten op je eigen spaardoel en leg jezelf hooguit langs je eigen meetlat. Hoe ver ben je met het behalen van je doel? Is het einde al in zicht?

4. Praat erover

Wat je wel kunt doen, is praten over je financiën. Met je partner, familie, vrienden of collega’s. Het onderwerp aankaarten is niet altijd even makkelijk, maar misschien leer je er nog wat van. Hoe gaan zij om met hun geldzaken? En sparen ze of beleggen ze hun (spaar)geld?

5. Ontwikkel jezelf

Je hoeft natuurlijk geen econoom te worden, maar bij een positieve mindset hoort wat basiskennis over financiën. Dus: lees erover, luister een podcast of bekijk een YouTube-video met handige tips. Investeer zoveel mogelijk in de ontwikkeling van je positieve mindset.
 
En ook niet heel onbelangrijk: leer over jezelf. Blijf je inkomsten en uitgaven in de gaten houden en onderzoek hoe je jezelf ontwikkelt. Lukt het al beter om te sparen, of kom je alsnog geld te kort? Wat is de reden dat je je spaardoel niet haalt? Misschien kun je een manier bedenken om extra geld te verdienen. Overweeg een side hustle, bijvoorbeeld. Dit is een tweede bron van inkomsten naast je (vaste) baan.

Meer grip op je geld

Wil je meer controle krijgen over je geld? In het huishoudboekje Grip zie je in één overzicht wat je maandelijkse uitgaven zijn en waarop je kunt besparen. Bij welke bank je ook zit. Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je. Het huishoudboekje zet al je inkomsten en uitgaven automatisch in handige categorieën, tot wel 12 maanden terug! 
 
Je kunt ook een budget aanmaken in Grip. Je geeft dan aan hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen, cadeaus of kosten voor openbaar vervoer. En als je je pushberichten aanzet, krijg je van Grip een seintje als je bijna over je budget heengaat. Op deze manier heb je nog meer grip op wat je maandelijks uitgeeft.  

Deel dit artikel

Lees ook