Tips van PorteRenee

3x waarom je met een huishoudboekje geld kunt besparen

Er wordt vaak gedacht dat sparen alleen kan als je veel geld verdient. Zelf geloof ik hier niet zo in. Naar mijn idee kun je ook sparen met een kleine portemonnee, míts je weet hoeveel je uitgeeft en waar je geld naartoe gaat.

12/04/2021
3 minuten

Dit denk je misschien te weten, maar je zit er zo een paar tientjes tot honderden euro’s naast. Door je uitgaven bij te houden, vergroot je je inzicht.

Wist je dat bekende zakenmensen zoals Warren Buffet en Annemarie van Gaal ook allemaal hun uitgaven bijhouden? Want je kunt wel steeds meer gaan verdienen - je kosten stijgen mee. Dus als je niet oplet, ben je al snel net zo arm als tijdens je eerste baantje.

Daarnaast: met een salarisverhoging van € 100, geef je (als je je uitgaven niet bijhoudt) heel makkelijk weer geld uit. Aan wat extra boodschappen, een impulsaankoop hier en daar of een cadeautje voor je kind. Dat heb je vaak niet eens door.

Doe je voordeel met een huishoudboekje

Zo’n 6 jaar geleden ben ik uit de schulden gekropen en gestart met sparen. Dit lukte omdat ik mijn geldzaken ben gaan bijhouden. Eerst deed ik dat met een ouderwets kasboekje, maar inmiddels ben ik digitaal gegaan en gebruik ik Grip.

Dit gratis digitale huishoudboekje werkt ideaal. Je koppelt je rekening (of meerdere rekeningen als je dat wilt) en krijgt supersnel en makkelijk inzicht in wat er iedere maand binnenkomt en weer uitgaat. Doordat je geld in de app over handige categorieën wordt verdeeld, weet je precies waar je geld naartoe gaat.

Zo kwam ik erachter dat ik meer uitgeef aan boodschappen en thuisbezorgmaaltijden dan ik zou willen. Vooral voor thuisbezorgmaaltijden heb ik een zwak. Hier wil ik graag verandering in brengen en Grip kan me hierbij helpen.

Meer grip met een budget

Wat ik fijn vind aan de app, is dat ik een budget kan instellen. Bijvoorbeeld voor mijn boodschappen en thuisbezorgmaaltijden. Als ik over mijn budget heen dreig te gaan, krijg ik een berichtje. Ideaal. Zo kan ik beter bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef en houd ik controle.

Een andere plus is de abonnementen functie. Als je toestemming geeft in de app, zie je in één overzicht al je abonnementen op een rij staan. En wat je er maandelijks en jaarlijks aan kwijt bent. Confronterend, maar ook interessant. Sommige abonnementen kun je direct met behulp van de app opzeggen.

Nu snap ik dat niet iedereen blij wordt van een huishoudboekje bijhouden. Maar in app-vorm is dit juist heel leuk én je kunt er makkelijk mee besparen. Lees hieronder waarom dat zo is.

  • Dankzij een digitaal huishoudboekje vind je je zwakke, financiële plekken. Zoals eten bestellen, in mijn geval. Ik schrok me rot toen ik voor het eerst onder ogen kwam hoeveel ik daaraan uitgeef. Maar door het bedrag te zien, kon ik mijn uitgavepatroon veranderen. Niet dat het niet meer mag, maar liever met mate en zonder het schuldgevoel achteraf. 
  • Je krijgt ook inzicht in terugkerende kosten, zoals je abonnementen. In Grip kun je er zelfs een paar opzeggen. Zoals je sportschoolabonnement, bijvoorbeeld. Of een abonnement op een tijdschrift waar je nooit aan toe komt. Zonder een digitaal huishoudboekje zou je hier misschien nog jarenlang onnodig voor betalen. Zonde! 
  • Sparen, beleggen of aflossen wordt makkelijker met een digitaal huishoudboekje. Hierdoor weet je namelijk hoeveel financiële ruimte je hebt. En je kunt je financiële ruimte vergroten, als je bijvoorbeeld overbodige abonnementen opzegt en een budget instelt voor jezelf. Zo worden dromen die nu onhaalbaar lijken, opeens een serieuze optie. 

Redenen genoeg om je geldzaken bij te gaan houden, toch?

PorteRenee
Hoe bereik je jouw spaardoelen? En is een kasboekje bijhouden nuttig? PorteRenee schrijft 2 keer per maand over alles wat met geld te maken heeft. Zelf ging de financieel blogger van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank.

Deel dit artikel

Lees ook