Sparen

Geldproblemen? Zo verminder je financiële stress

Door de coronacrisis ervaren veel mensen geldproblemen. Heb jij ook steeds meer moeite om rond te komen? En leef je van salarisstrook naar salarisstrook? Je kunt een aantal stappen nemen om financiële stress te verzachten. Doe je voordeel met deze 6 tips.

01/03/2021
3 minuten

1. Creëer inzicht in je inkomsten en uitgaven

Volgens het Nibud heeft minstens 40% van de Nederlanders er moeite mee om overzicht te bewaren op hun administratie. Vooral kosten die automatisch worden afgeschreven, zoals een Netflix- of tijdschriftabonnement, verliezen ze al snel uit het oog. 

Stap één naar minder geldproblemen is daarom het creëren van inzicht. Dit krijg je door precies te weten hoeveel er maandelijks binnenkomt en weer uitgaat. Gebruik hiervoor een Excelbestand of een online huishoudboekje zoals Grip. Deze gratis app – ook wel een kasboekje genoemd - zet alle inkomsten en uitgaven op een rij en laat meteen ook zien waar je het meeste geld aan uitgeeft. Handig als je financieel gezond wilt worden!

2. Betaal rekeningen op tijd

Op de eerste herinnering wachten lijkt soms makkelijk. Maar hierdoor loop je wel meer risico dat je een rekening vergeet. Betaal daarom rekeningen altijd zo snel mogelijk, zodat je geen boete krijgt. Lukt het niet om gelijk te betalen? Check dan goed de uiterste betaaldatum en schat in of dit haalbaar is. Zo niet, dan kun je checken of een betalingsregeling mogelijk is.

3. Bouw een financiële buffer

Met een financiële buffer heb je minder last van geldzorgen. Je bent zo namelijk beter voorbereid op financiële tegenvallers, zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan het dak. Bouw je financiële buffer op door maandelijks een vast bedrag opzij te zetten. Met de BufferBerekenaar van het Nibud ontdek je hoeveel nodig is in jouw situatie.

4. Los zoveel mogelijk schulden af

Wil je genoeg geld overhouden voor leuke dingen? Dan helpt het om je schulden af te lossen. Maak daarom een lijstje van al je schulden en geef aan hoe hoog ze zijn. Noteer ook hoeveel rente je betaalt. Is er eentje die je spaardoel in de weg staat? Probeer deze dan zo snel mogelijk af te lossen. Dit scheelt je weer een hoop geldproblemen. 

Meer lezen over besparen? Check dit artikel: zo bespaar je op je verzekeringen

5. Bespaar op je vaste lasten

De ultieme manier om financiële stress te verzachten is door op je vaste lasten te besparen. Check daarom ieder jaar welke zorgverzekering en energieleverancier voor jou het voordeligst zijn. Vergeet hierbij niet dat je bij de meeste energieleveranciers een aantrekkelijke welkomstkorting krijgt. Soms tot wel € 200 op je jaarrekening! 

Een andere grote kostenpost zijn je abonnementen. Hiervan heb je er vaak meer dan je denkt. Denk aan een abonnement voor je telefoon, internet, Netflix, Spotify en misschien ook wel eentje voor je favoriete tijdschrift. Bij elkaar kunnen de kosten van deze abonnementen flink oplopen. 

In het online huishoudboekje Grip zie je precies hoeveel geld je uitgeeft aan deze en je andere vaste lasten. Kom je erachter dat je meer abonnementen hebt dan je nodig vindt? Vanuit de app kun je makkelijk en gratis opzeggen.

6. Maak financiële afspraken met jezelf

Bovenstaande tips werken het beste als je goede en duidelijke financiële afspraken met jezelf maakt. En misschien nog wel belangrijker: dat je je hier vervolgens aan houdt. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel geld je maandelijks wilt uitgeven aan boodschappen en kleding. Met een budget in je achterhoofd creëer je discipline én na verloop van tijd meer financiële vrijheid.

Minder financiële stress met Grip

Je kunt financiële stress verzachten met Grip. In dit online huishoudboekje zie je in één overzicht wat je maandelijkse uitgaven zijn en waar je op kunt besparen. Bij welke bank je ook zit. 

Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je. Wat je ook kunt doen met het online huishoudboekje, is een budget aanmaken. Je geeft dan aan hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen, elektronica of thuisbezorgmaaltijden. En als je je pushberichten aanzet, krijg je van Grip een seintje als je over je budget dreigt te gaan. Op deze manier heb je nog meer grip op wat je maandelijks uitgeeft.

Deel dit artikel

Lees ook