Sparen

Goed met geld: hoe word je dat?

Ga je dit jaar verhuizen? Samenwonen? Of wil je gewoon wat extra geld overhouden aan het einde van de maand? Wat je plan ook is, het kan nooit kwaad om je geldzaken goed te regelen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over je financiën én blijft er genoeg tijd over voor leuke dingen. De vraag is alleen: hoe word je goed met geld?

01/03/2021
3 minuten

1. Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven

Inzicht is alles. Daarom is het belangrijk om precies te weten hoeveel geld er elke maand binnenkomt en er weer uitgaat. Met een Excelbestand kom je al een heel eind, maar je kunt ook de gratis Grip app gebruiken. 
 
In dit online huishoudboekje - ook wel een kasboekje genoemd - zie je meteen hoeveel je uitgeeft en welke uitgaven terugkeren. Zoals bijvoorbeeld een abonnement op een maaltijdbox of je tijdschriftabonnement. Maar ook je energiekosten, hypotheeklasten en zorgpremie.
 
Zodra je overzicht hebt over je geldzaken, zie je waarschijnlijk meteen waar je op kunt besparen. Om dit wat makkelijker te maken, heb je in Grip de optie om een budget in te stellen. Ook kun je overbodige abonnementen makkelijk opzeggen met de abonnementenservice.

2. Bedenk een spaardoel

Het instellen van een spaardoel werkt motiverend en helpt je om je geldzaken beter op orde te krijgen. Richt je aandacht op één doel, dan heb je de meeste kans dat het lukt. Bijvoorbeeld een weekendje weg voor als het weer kan. Of een nieuwe auto. Bedenk hoeveel je spaardoel kost en zet maandelijks een realistisch bedrag opzij.
Goed met geld

3. Verzeker jezelf tegen financiële risico’s

Niet per se het leukste gespreksonderwerp, maar wel belangrijk: verzekeringen. Alleen zo kun je jezelf en je gezin beschermen tegen grote financiële risico’s. Wanneer er schade aan je huis is ontstaan na een brand, bijvoorbeeld. Of als je inboedel gestolen is. Door deze risico’s te verzekeren, sta je niet onverwacht voor extreme kostenposten.
 
Waar je wel op moet letten bij het afsluiten, is dat je niet oververzekerd raakt. Dit houdt in dat het verzekerde bedrag hoger is dan de daadwerkelijke waarde. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je inboedelverzekering € 50.000 dekt, terwijl je inboedel een waarde van € 30.000 heeft. De premie die je betaalt is op basis van de € 50.000 en eigenlijk te hoog. Pas in dat geval het verzekerde bedrag aan, zodat je alleen verzekerd bent voor wat nodig is.
 
Nog meer geld besparen op je verzekeringen? Doe je voordeel met dit artikel: zo bespaar je op verzekeringen.

4. Los zoveel mogelijk schulden af

Wil je genoeg geld overhouden voor leuke dingen? Dan helpt het om je schulden af te lossen. Maak daarom een lijstje van al je schulden en geef aan hoe hoog ze zijn. Noteer ook hoeveel rente je betaalt. Is er eentje die je spaardoel in de weg staat? Probeer deze dan zo snel mogelijk af te lossen.

5. Stop je geld in een noodspaarpotje

Financiële tegenvallers zijn nooit leuk, maar kunnen je wel overkomen. Zet daarom maandelijks een bedrag opzij voor een noodspaarpotje. Over het algemeen is een buffer ter grootte van 3 keer je maandelijkse uitgaven voldoende.
 
Wil jij weten wat je precies nodig hebt? Op de website van voorlichtingsinstituut Nibud vind je een handige BufferBerekenaar. Met deze rekenformule bereken je hoeveel buffer je in jouw specifieke situatie nodig hebt.

Meer grip op je geld

Wil jij meer controle krijgen over je geldzaken? In het online huishoudboekje Grip zie je in één overzicht wat je maandelijkse uitgaven zijn en waar je op kunt besparen. Bij welke bank je ook zit. Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je. Zo worden al je inkomsten en uitgaven automatisch in handige categorieën gezet, tot wel 12 maanden terug!
 
Wat je ook kunt doen met het huishoudboekje, is een budget aanmaken. Je geeft dan aan hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen, elektronica of thuisbezorgmaaltijden. En als je je pushberichten aanzet, krijg je van Grip een seintje als je budget bijna wordt overschreden. Op deze manier heb je nog meer grip op wat je maandelijks uitgeeft.

Deel dit artikel

Lees ook