Budgettips

Goedkoper én duurzamer leven: zo doe je dat

Een duurzaam leven hoeft niet duur te zijn. Integendeel: door je steentje bij te dragen aan een schoner milieu, bespaar je al gauw honderden euro’s per jaar. Lees snel verder voor 5 handige tips!

09/09/2021
2 minuten

1. Op een lagere temperatuur wassen

Als je op een lage temperatuur wast, verbruiken apparaten zoals de vaatwasser en wasmachine minder stroom. Hierdoor worden je kosten lager. Ter vergelijking: een wasmachinebeurt op 90 graden kost al snel zo’n € 0,49 per wasbeurt. Voor een wasje op 30 graden betaal je maar zo’n € 0,08 per beurt.

2. Zet je apparaten op de eco-stand

Je wasmachine, vaatwasser en televisie zijn grote energieverbruikers. Door deze elektrische apparaten op de eco-stand te zetten, bespaar je al gauw zo’n 30% aan energie. Terwijl het apparaat net zo goed werkt als op de normale stand.

3. Minder lang douchen

Minder lang douchen levert veel op voor het milieu. Want wat blijkt: als je 4 minuten eerder de douche uitstapt, bespaar je per persoon jaarlijks 11.000 liter water en 80 m3 gas (bron: Vattenfall). In totaal is dat alweer ruim € 70 per jaar.
douchen

4. Investeer in een slimme thermostaat

In de winter draai je de thermostaat al snel omhoog. Hierdoor stijgt automatisch ook je energierekening. Gelukkig is er een manier om te besparen, zónder dat je het koud hebt: investeer in een slimme thermostaat. Hiermee kun je op afstand de verwarming aan- en uitzetten, waardoor je niet onnodig energie verbruikt. Ook is de thermostaat zo in te stellen, dat hij op de juiste momenten je huis verwarmt.

Daarnaast kun je besparen op je energierekening door regelmatig over te stappen naar een andere energieleverancier. Alle handige tips vind je in dit artikel: 4x slim omgaan met stijgende energieprijzen.

5. Bespaar op je abonnementen

Heb jij een abonnement op de krant, maar lees je ‘m eigenlijk niet meer? En belandt de Donald Duck eerder in de prullenbak dan op tafel? Misschien is het tijd om je abonnementen op te schonen. Dit scheelt papier en vaak ook flink in je portemonnee.
 
Geen zin om je abonnementen zelf op te zeggen? Dan is de gratis Grip app iets voor jou. Nadat je toestemming hebt gegeven, zie je in dit online huishoudboekje precies hoeveel abonnementen je hebt. En ook welke andere kosten terugkeren, zoals je energiekosten. Overbodige abonnementen zeg je makkelijk en gratis op met de abonnementenservice. 
  
Verder zet de Grip app ook al je dagelijkse inkomsten en uitgaven op een rij. Zo zie je meteen waar het meeste geld naartoe gaat. En waar je op kunt besparen. Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je. Bij welke bank je ook zit.
 
Benieuwd naar wat een huishoudboekje zoals Grip je nog meer kan opleveren? Lees dan ook even dit artikel: 5 voordelen van een online huishoudboekje

Deel dit artikel

Lees ook