Sparen

4 grote valkuilen als je bewust om wilt gaan met geld

Door bewust met geld om te gaan, creëer je meer financiële vrijheid. Je hoeft je minder druk te maken over geldzaken en houdt meer tijd over voor leuke dingen. Toch is het niet altijd even makkelijk om bewust bezig te zijn met geld. Dit zijn de 4 grootste valkuilen die snel gemaakt worden.

04/06/2021
3 minuten

1. Je hebt je financiële administratie niet op orde

Voordat je bewust omgaat met geld, is het handig om je financiële administratie op orde te hebben. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat dit bij minstens 40% van de Nederlanders niet het geval is. Ze hebben weinig zicht op hun financiën en verliezen snel zicht op kosten die automatisch worden afgeschreven. Zoals een abonnement op Netflix of Disney+. 

Geldt dit ook voor jou? En wil je weer grip krijgen je op financiën? Je kunt dit bereiken door de volgende stappen te nemen: 

  • Begin je inkomsten en uitgaven bij te houden. Dit kan met een Excel-bestand, maar nog makkelijker in een online huishoudboekje zoals Grip

  • Berg al je administratie op in één map. Zo bewaar je het overzicht en is de kans kleiner dat je belangrijke documenten kwijtraakt. Dit geldt natuurlijk ook voor een digitale map met administratie.

  • Check wekelijks je saldo. Hierdoor weet je waar je geld blijft en kun je op tijd actie ondernemen als je bijna in het rood staat. Geen zin om wekelijks naar je saldo te kijken? Bij sommige banken kun je een ‘alert’ instellen via de app. Je krijgt dan een melding als je saldo verandert.

  • Maak een financieel plan. Dit werkt motiverend en zorgt meteen ook voor overzicht. In dit artikel vind je tips voor jouw financiële plan.

2. Je doet aan kortetermijndenken

Onze hersenen zijn gevoeliger voor beloningen op korte termijn dan op de lange termijn. Zo werkt het soms ook met je financiën. Een nieuwe outfit is snel gekocht, maar een gezonde buffer opbouwen stel je liever uit. Toch is dit belangrijk voor een financieel gelukkige toekomst. Het Nibud adviseert om maandelijks 10% van je inkomen apart te zetten voor je financiële buffer.

3. Je bent bang voor verandering

De angst voor verandering kan je tegenhouden om slimme financiële keuzes te maken. Zo is het voor veel mensen nog een grote stap om van bank te veranderen. Zelfs als de andere bank betere tarieven biedt. 

Ook zijn we aardig honkvast als het om verzekeringen gaat. Uit onderzoek van online verzekeraar Allianz Direct blijkt dat Nederlanders gemiddeld 16 jaar bij dezelfde woonverzekeraar blijven. Dit is erg makkelijk, maar hierdoor kun je wel geld mislopen. Misschien biedt een andere verzekeraar een lagere premie of een betere dekking voor hetzelfde bedrag.

4. Je raakt in paniek na verlies

De spaarrente is historisch laag. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om te beleggen. Het voordeel hiervan is dat je vermogen kan groeien. Het nadeel is dat de koers soms ook een duik kan nemen. 

Toch is dit niet altijd het geval. Beleggen is iets voor de lange termijn en tussentijdse schommelingen komen nou eenmaal voor. Het is dus niet nodig om in paniek te raken en je beleggingen te verkopen. Wees je wel bewust van de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

5. Je vergeet kleine uitgaven

Je bent je meestal niet zo bewust van alle kleine uitgaven die je dagelijks doet. Zoals een kop koffie op het station. Of een croissant bij de supermarkt. Op maandbasis kosten dit soort dingen al snel € 100 bij elkaar. Tijd om te besparen dus! 

Je kunt dit pas doen als je inzicht hebt in je grote én kleine uitgaven. Het online huishoudboekje Grip kan je hierbij helpen. Deze gratis app zet al je uitgaven op een rij, zodat je direct ziet waar je geld naartoe gaat. 

Ook kun je een budget instellen met Grip. Je geeft dan aan hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen. En als je je pushberichten aanzet, krijg je van Grip een seintje als je bijna over je budget heen gaat. Op deze manier heb je nog meer controle over wat je maandelijks uitgeeft!

Deel dit artikel

Lees ook