Budgettips

De 3 grote voordelen van een budget

Met een budget leven betekent niet dat je leven saai wordt. Integendeel: door bewust om te gaan met je financiën, blijft er meer geld over voor leuke dingen. Het beperkt dus niet, maar creëert vooral mogelijkheden. En dat is niet het enige voordeel van een budget. Lees snel verder!

01/03/2021
2 minuten

1. Je hebt minder financiële stress

Als je met een budget leeft, wijs je bewust geld toe aan bepaalde zaken. Hierdoor krijg je meer inzicht in je financiën en ontstaat er minder financiële stress. 

Een van de manieren om te budgetteren is de 50/30/20-budgetregel. Hiermee besteed je 50% van je netto maandinkomen aan vaste lasten, 30% aan persoonlijke behoeften (zoals boodschappen en een nieuwe laptop) en 20% aan het terugbetalen van schulden en/of sparen. Door op deze manier te budgetteren, weet je zeker dat je geld goed terecht komt.

2. Je hebt meer controle over je geld

Mensen die met een budget leven, hebben meer controle over hun geld. Je bepaalt namelijk helemaal zelf waar je geld naartoe gaat. Ook geef je zo prioriteit aan bepaalde uitgaven en krijg je meer inzicht in hoe je het doet op financieel vlak. Na een tijdje kan dit voor meer zelfvertrouwen zorgen.

Wist je dat je met een online huishoudboekje meer controle krijgt over je geld? En dat is niet het enige wat je ermee kan. Lees hier 5 grote voordelen van een online huishoudboekje.

3. Je bouwt een financiële buffer op

Met een budget start je direct met het opbouwen van een financiële buffer. Hierdoor heb je genoeg geld over voor een onverwachte uitgave, zoals een nieuwe wasmachine. Maar het bereid je ook voor op de toekomst. 

Voor je het weet is het namelijk zover. Je gaat samenwonen, begint aan een gezin of gaat met pensioen. Voor al deze veranderingen in je leven heb je een buffer nodig. Vaak meer geld dan je denkt. Met een budget spaar je onbewust al extra voor belangrijke momenten. Zonder dat je leven er minder leuk van wordt.

Voordelen budget

Stel een budget in met Grip

Je weet inmiddels wat de voordelen zijn van een budget, maar hoe ga je aan de slag? Een app die helpt om met een budget te leven is Grip. Dit online huishoudboekje - ook wel een kasboekje genoemd - zet automatisch je inkomsten en uitgaven op een rij. Zo zie je meteen waar je misschien op kunt besparen.

Wat je ook kunt doen in de gratis app, is een budget instellen. Je geeft dan aan hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen, elektronica of thuisbezorgmaaltijden. En als je je pushberichten aanzet, krijg je van Grip een seintje als je over je budget dreigt te gaan. Op deze manier heb je nog meer grip op wat je maandelijks uitgeeft. 

Download hier de gratis Grip app voor Android en IOS.

Deel dit artikel

Lees ook