Budgettips

Gasprijzen gaan door het dak: wat kun je doen?

In samenwerking met Independer


De gasprijzen gaan door het dak. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden dat in juli dit jaar een jaarcontract heeft afgesloten, betaalt jaarlijks € 1.500 aan stookkosten. Als je dat nu doet, zijn de kosten gestegen naar € 1.695. Hoe kan dit – en heeft het nut om over te stappen naar een andere energieleverancier?

04/10/2021
2 minuten
Aan de stijgende gasprijzen komt voorlopig nog geen einde, verwachten experts. De gasvoorraden zijn namelijk flink geslonken vanwege een strenge winter, waarin consumenten meer gingen stoken. En door allerlei internationale ontwikkelingen, zijn de voorraden (nog) niet aangevuld.
 
Het gevolg: energieleveranciers moeten hun tarieven voor gas en elektriciteit flink verhogen. Huishoudens met een nieuw contract gaan er, afhankelijk van wat ze betaalden, op jaarbasis honderden euro’s op achteruit. 
 
Het feit dat de energiebelasting vanaf 1 januari met 375 miljoen verlaagt wordt, verandert hier weinig aan. Je krijgt als huishouden maar € 50 korting voor een heel jaar. 

Niet iedereen betaalt mee

Niet iedereen is de dupe van de prijsstijgingen. Veel consumenten hebben vorig jaar het uitzonderlijk lage tarief vastgezet voor 1, 2 of zelfs 5 jaar. Hierdoor zal één op de drie huishoudens niets merken van de prijsstijgingen van nu. 
 
Heb je een variabel tarief in je contract - wat betekent dat de tarieven verhoogd én verlaagd kunnen worden door je energieleverancier - dan krijg je per 1 januari waarschijnlijk te maken met een prijsverhoging. Alhoewel vergelijkingswebsite Independer waarschuwt dat de verhoging waarschijnlijk ook al eerder wordt ingevoerd. 
 
Zoveel mogelijk besparen op je energierekening? Lees dan ook even dit artikel: Zo blijft jouw energierekening wél betaalbaar

Overstappen of niet?

Sinds 1 oktober betaal je meer voor nieuwe energiecontracten. Je zou dus kunnen zeggen dat als je contract bijna afloopt, of als je te maken hebt met een variabel tarief, overstappen geen nut meer heeft.
 
Toch kan het geen kwaad om ook nu een overstap te overwegen. Want: op 1 juli zijn de energietarieven al omhoog gegaan. De vraag is wat er op 1 januari gebeurt. Als het opnieuw een koude winter wordt en gas schaars blijft, kan de prijs nog eens verder stijgen. 
 
Heb je een variabel tarief, dan kun je er ook op gokken dat de piek tijdelijk is. Bijvoorbeeld omdat de politiek ingrijpt. In dat geval kunnen de prijsstijgingen op 1 januari meevallen. 

Vind de beste energiedeal voor jou

Op vergelijkingswebsite Independer stap je binnen een paar minuten over naar een andere energieleverancier. Nadat je de aanvraag hebt gedaan, zegt je nieuwe leverancier je oude contract op. Ténzij je naar een ander adres verhuist. Zorg er dan zelf voor dat je oude contact wordt stopgezet.
 
Meer informatie over overstappen vind je op www.independer.nl/energie.

Deel dit artikel

Lees ook