Budgettips

4x slim omgaan met stijgende energieprijzen

In samenwerking met Independer
 
Op 1 juli zijn de energieprijzen gestegen. Dit is geen uitzondering, want de energietarieven veranderen elk halfjaar. Waarom gebeurt dit? En hoeveel geld kun je besparen met een overstap? Doe je voordeel met deze 4 tips en houd grip op je energierekening.

13/08/2021
3 minuten

Waarom energietarieven veranderen

Wat je betaalt voor energie, hangt af van meerdere factoren. Het weer speelt hier een grote rol in. Hebben we een warme winter? En is er veel zon en wind? Dan zijn de voorraden groot en liggen de tarieven lager. Bij een koude winter en lente, zoals dit jaar het geval was, is de vraag naar gas groot. 
 
Daar merk je nu het effect van: de prijzen gaan omhoog. Datzelfde gas zorgt weer voor een grote CO2-uitstoot. Daar is steeds minder van toegestaan in de EU, waardoor het energieleveranciers meer geld kost om CO2 uit te mogen stoten. Hier betaal jij ook aan mee. Bovendien krabbelt de wereldeconomie weer op, waardoor energietarieven teruggaan naar het niveau van vóór de coronacrisis. 
 
Benieuwd naar hoe je kan besparen op je energierekening? Hieronder 4 handige tips.

1. Check wat je nu betaalt

Misschien weet je precies wat je elke maand kwijt bent aan energie. Heb je geen idee? Dan kun je dit makkelijk opzoeken in je bankieren app. Wil je een compleet plaatje? De gratis Grip app zet je energiekosten en andere vaste lasten voor je op een rij. Je kunt zelfs zien hoeveel je jaarlijks kwijt bent aan je energierekening.

2. Stap over naar een ander contract

Het lijkt veel gedoe, maar dat hoeft het niet te zijn. Ben je nog nooit overgestapt? Dan heb je nu waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd, zonder vast energietarief. Met zo’n contract kun je overstappen wanneer je wilt. Vergelijk aanbieders op vergelijkingswebsite Independer en kijk waar er een lager energietarief (en een bonus in de vorm van welkomstkorting of cadeau) voor het oprapen ligt. Soms is het verschil echt honderden euro’s. 
 
Independer zorgt voor een snelle en goede overstap. Heb je een contract met einddatum? Check dan altijd eerst wanneer je kunt overstappen.

3. Houd je verbruik in de gaten

Veel energieleveranciers hebben een app waarmee je je verbruik kunt inzien. Zo weet je precies wat je wanneer kwijt bent aan energie. Ook kun je ontdekken hoeveel energie bepaalde apparaten verbruiken. Door je hier bewust van te worden, kun je er dagelijks rekening mee houden. En dat zie je terug in je verbruik, wat natuurlijk weer geld scheelt.

4. Laat zonnepanelen installeren

Een langere termijn win: bespaar op je energiekosten door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen. Als je na verloop van tijd meer energie hebt opgeslagen dan dat je verbruikt, krijg je daar een vergoeding voor. Zo verdien je niet alleen je zonnepanelen terug, maar houd je ook meer geld in je zak voor leuke dingen. En waar er steeds minder gas beschikbaar is, raakt duurzame energie nooit op!
zonnepanelen

Vind de beste energiedeal voor jou

Op vergelijkingswebsite Independer stap je binnen een paar minuten over naar een andere energieleverancier. Nadat je de aanvraag hebt gedaan, zegt je nieuwe leverancier je oude contract op. Ténzij je naar een ander adres verhuist. Zorg er dan zelf voor dat je oude contact wordt stopgezet.
 
Meer informatie over overstappen vind je op www.independer.nl/energie.

Deel dit artikel

Lees ook