Tips van PorteRenee

'Zo spaarden wij onze wereldreis van € 24.000 bij elkaar'

Eleni (30) en haar vriend David (31) spaarden in 4 jaar tijd hun wereldreis bij elkaar. Benieuwd naar hoe ze dat hebben gedaan? Lees snel verder!

04/06/2021
4 minuten

Jullie klinken als nomaden. Of reistijgers?

“Nou, we houden allebei van reizen, ja. David heeft als kind een wereldreis gemaakt met zijn ouders en ik werkte voor een reisvakblad. Die reislust is er dus wel. Toen we 3 jaar samen waren, kregen we de kriebels en dachten aan een wereldreis. Het plan werd steeds concreter. Vervolgens hebben we de eerste serieuze stap richting de reis gezet: we begonnen met sparen.”

Hoe wist je welk bedrag je nodig had?

“We wisten dat we minimaal een half jaar weg wilden. En dat de bestemmingen Azië, Australië en Nieuw-Zeeland zouden worden. Ik vond veel informatie online, volgde blogs en maakte zo berekeningen. Ik rekende uit wat het leven in Australië en Indonesië zou kosten. Dat verschilde nogal.” 

“Ook wilden we niet compleet low budget reizen, zoals slapen in 12-persoonskamers in hostels. Uiteindelijk werd de schatting: € 10.000 per persoon voor 7 maanden. Dat is inclusief tickets, overnachtingen en eten. We spaarden € 12.000 per persoon, dus in totaal € 24.000. Dit bleek voldoende te zijn, want we zijn goed uitgekomen met het bedrag.” 

“O ja, we kochten ook nog een drone van € 1.000, die ging mee. Van elk land hebben we een sfeerfilm gemaakt van 3 minuten. Eenmaal in Nederland verkochten we de drone weer voor € 650. ”

Wat was jullie plan van aanpak? Moesten jullie veel offers brengen?

“Het sparen ging best langzaam. David had naast zijn studie een bijbaantje en ik werkte fulltime, maar was wel net afgestudeerd. De eerste inleg bestond uit het spaargeld dat we al hadden, ongeveer € 2.000 per persoon. Speciaal voor de reis openden we een spaarrekening, waarvan we geen pinpas hadden. We bleven samenwonen op onze kleine zolderkamer.” 

“De lasten? € 450 per maand. We wilden best groter wonen, maar op deze manier hielden we geld over. Om nóg meer te besparen openden we ook een aparte boodschappenrekening. We rekenden uit hoeveel we maximaal nodig hadden en gaven onszelf een maandbudget van € 250.” 

“En, deze vind ik heel belangrijk, we gaven onszelf ook wat zakgeld. Dat was maandelijks € 250 per persoon. David kon daar biertjes van drinken met vrienden, ik ging een paar keer lunchen met vriendinnen. Hierdoor hadden we niet het idee dat we enorm bezuinigden. En als er een meevaller was van de Belastingdienst, dan ging die meteen naar de spaarrekening voor de wereldreis.” 

Als je een spaardoel wilt halen, is het belangrijk om grip op je geld te hebben. Dat krijg je heel makkelijk met de gratis Grip app. Dit online huishoudboekje koppel je aan één of meerdere bankrekeningen. Daarna staan al je inkomsten en uitgaven in de juiste categorieën. Hierdoor krijg je overzicht op je financiën, zonder dat het al te veel moeite kost. 

Wat was jullie drive om te sparen voor de wereldreis?

“Onze droom was groot, we wilden het zó graag. En ik was zo benieuwd hoe het zou voelen om echt weg te zijn. Geen vakantie, maar een reis. Door die drang hielden we het vol. Na ongeveer 4 jaar hadden we het geld bij elkaar. In maart studeerde David af en in juni vertrokken we.”

Ging er een kasboekje mee in de backpack?

“Ha, tijdens de reis heb ik al onze uitgaven bijgehouden. Zo kon ik zien wat we gemiddeld per dag uitgaven. Maar ik was niet zo spastisch van: zo, vandaag mogen we maar voor € 3 eten. Tijdens de wereldreis is er niets dat we vanwege het geld hebben gelaten. Ook schreef ik één dag per week reisblogs en bouwde David aan een webshop . Zo kwam er tijdens de reis wat geld binnen.”

Wat is jouw spaartip voor lezers die ook zo’n reis willen maken?

“Begin met een maandbudget. Budgetteer strak en zet elke maand een vast bedrag weg voor je spaardoel. Mijn tweede tip is: maak keuzes. Helemaal als je salaris niet hoog is. Zo kozen wij ervoor om klein te blijven wonen. Je moet dingen laten.” 

“Maar: zorg wel dat het leuk blijft. Anders houd je het niet vol. En weet je? Het went ook. Wij sparen nu op dezelfde manier als vóór de reis, maar dan voor een koophuis.”

Krijg ook grip op je geld

De belangrijkste tip van Eleni: budgetteer om financiële doelen te bereiken. Dat kan met een papieren kasboekje, maar je kunt ook de gratis Grip app gebruiken. Dit online huishoudboekje laat precies zien hoeveel je uitgeeft en welke uitgaven terugkeren. Zoals de kosten voor je tijdschriftabonnement. Maar ook je energiekosten en je hypotheeklasten. 

Zodra je overzicht hebt over je financiën, zie je waarschijnlijk meteen waarop je kunt besparen. Wil je het nog makkelijker maken? Stel dan in Grip een budget in. Overbodige abonnementen kun je eenvoudig en opzeggen met de gratis abonnementenservice in de app. 

PorteRenee
PorteRenee ging van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank. Speciaal voor Gripopgeld interviewt ze jonge mensen die hun geldzaken - net als zij - op orde hebben.

Deel dit artikel

Lees ook