Tips van PorteRenee

Gerianne (22) en Marien (26) kochten op jonge leeftijd een huis

Een huis kopen onmogelijk als je starter bent? Helemaal niet! Laat je inspireren door het verhaal van Gerianne (22) en Marien (26). Zij kochten vorig jaar een huis in Almere. Hoe ze dat hebben gedaan, vertellen ze aan financial blogger PorteRenee.

27/05/2021
4 minuten

Een huis kopen in deze oververhitte huizenmarkt. Leg uit hoe jullie dit hebben aangepakt.

“Op het moment dat wij een koophuis overwogen, werkten we allebei in een ziekenhuis en huurden we een woning in Amstelveen. We betaalden € 1.186 aan kale huur. Doordat ik ook nog gedeeltelijk Verpleegkunde studeerde, dacht ik dat kopen onmogelijk was. Het tegendeel bleek waar.”

Verdienden jullie zoveel dan?

“Ik verdiende € 1600 netto en mijn vriend € 2200 netto. Met onze salarissen samen konden we € 310.000 lenen voor een huis, maar we wilden liever iets lager aankopen.”

Zijn jullie meteen op huizenjacht gegaan?

“Ja, maar we moesten wel eerst onze eisen aanpassen. In de buurt van Amsterdam betaal je de hoofdprijs, dat is niet te doen. Dus deden we water bij de wijn en kwamen in Almere uit. Hier kwamen we er wel tussen. Na de tweede bezichtiging deden we een bod. Het was meteen raak. Zo spannend, onze hypotheekadviseur heeft alles op alles gezet. Hij accepteerde geen ‘nee’ van de bank! Met succes: vorig jaar kregen we de sleutel van ons huis in Almere Haven.”

Klinkt als een droom. Maar eh, hoe zit het met de inbreng van eigen geld?

“We kochten ons huis vorig jaar maart voor € 279.000, maar namen er een bouwdepot bij. De hypotheek is € 290.000. En ik zal je vertellen: we hadden maar € 5.000 op de spaarrekening toen we besloten een huis te kopen. Als een malle zijn we gaan sparen om extra geld opzij te zetten. De coronatijd hielp hierbij, want je kon toch niks doen met je geld.”

Hoeveel hebben jullie gespaard?

“Vanaf april tot december 2020 spaarden we er maar liefst € 20.000 bij. Hoe we dit voor elkaar kregen? Door even niet uit eten te gaan en geen dure, leuke dingen te doen. Geen luxe producten, rustig aan met boodschappen. Even overal de rem op.” 

“Ook creëerden we inzicht in onze uitgaven om te zien waar ons geld naartoe gaat. Oh, zoveel aan boodschappen! Dat bedrag kon en moest écht omlaag. Zo wisten we onze uitgaven te minimaliseren. Verder hadden we een paar financiële meevallers, zoals vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. We kregen ook nog een bedrag aan borg terug van ons huurappartement.”

Hoe hebben jullie het sparen aangepakt?

“We hebben een gezamenlijke rekening. Hier komen onze salarissen op binnen en gaan alle vaste lasten af. We hebben ook allebei nog een eigen rekening, waar we allebei elke maand zakgeld op storten. Dat was eerst € 150, maar omdat we keihard voor het huis wilden sparen werd dat €50. Verder kopen we niet veel kleding, maar dat is niet erg. We komen allebei uit een gezin waar niet altijd geld was. Hierdoor hebben we geleerd om op de kleintjes te letten.” 

Wil je ergens op besparen, maar lukt dit niet of is het lastig om vol te houden? Het online huishoudboekje Grip kan je helpen. Niet alleen categoriseert deze gratis app automatisch je uitgaven, ook kun je budgetten instellen. Bijvoorbeeld voor je boodschappen. Wanneer je bijna over je budget heengaat, krijg je een seintje van Grip. Ideaal!

Hoe hielden jullie het sparen leuk?

“Nou, wij hadden een heel duidelijk doel, dat huis. En dat doel kwam steeds dichterbij. Als je even bent ontmoedigd, dan denk je: nog even doorzetten, straks zit ik lekker in m’n eigen huis. We zijn ook niet veeleisend. We hebben bijvoorbeeld elke week een datenight. Dat doen we gewoon thuis. Het leukste en gezelligste vinden we thuis een spelletje spelen, dat kost niks.”

Jullie zijn inmiddels verhuisd. Hoe wonen jullie nu?

”We wonen nu in een huis met 3 verdiepingen waar we 30 jaar kunnen blijven wonen. Daar hebben we ook heel gericht naar gekeken, met het oog op kinderen in de toekomst. Verder zijn we nog aan het wennen aan de vaste lasten van ons nieuwe huis. De hypotheek is iets lager dan de huur in Amstelveen. Super, natuurlijk.”

Kun je een peptalk geven aan iedereen die ook een huis wil kopen?

”Creëer allereerst overzicht in je inkomsten en uitgaven. Pas dan kun je bepalen of er genoeg ruimte is voor een huis. Kijk verder altijd naar mogelijkheden en niet naar onmogelijkheden. Vraag jezelf af: wat zijn mijn eisen? Pas ze eventueel iets aan. Dan maar iets minder dichtbij de stad.”

”Ook niet heel onbelangrijk: zorg dat je voldoende spaart. Dan maar even geen luxe dingen. Dat komt in je nieuwe huis wel weer. Wij zijn blij dat we hiervoor hebben gekozen en daardoor een huis konden kopen dat zelfs goedkoper is dan ons vorige appartement. Voor ons heeft het goed uitgepakt.”

Krijg ook grip op je geld

De belangrijkste tip van Gerianne: zet je inkomsten en uitgaven goed op een rij. Dat kan met een papieren kasboekje, maar je kunt ook de gratis Grip app gebruiken. Dit online huishoudboekje laat precies zien hoeveel je uitgeeft en welke uitgaven terugkeren. Zoals de kosten voor je tijdschriftabonnement. Maar ook je energiekosten en je hypotheeklasten zie je terug in de app. 

Zodra je overzicht hebt over je financiën, zie je waarschijnlijk meteen waarop je kunt besparen. Om dit wat makkelijker te maken, heb je in Grip de optie om een budget in te stellen. Ook kun je overbodige abonnementen eenvoudig en gratis opzeggen met de abonnementenservice. 

Download hier de gratis Grip app voor Android en iOS.

PorteRenee
PorteRenee ging van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank. Speciaal voor Gripopgeld interviewt ze jonge mensen die hun geldzaken - net als zij - op orde hebben.

Deel dit artikel

Lees ook