Tips van PorteRenee

Marlene (32): 'Ik wil op mijn 45e met pensioen'

Marlene hoopt op haar 45e al met pensioen te gaan. Een ambitieus financieel doel, dat ze samen met haar vriend wil bereiken! Aan financieel blogger PorteRenee vertelt de 32-jarige over haar plannen.

30/06/2021
4 minuten

Waarom wil je vervroegd met pensioen gaan?

"Ooit werkte ik op de salarisadministratie. Als salarisadministrateur zag ik veel nare dingen voorbijkomen. Ontslagen, loonbeslag, als kostwinner van groot gezin ineens geen werk hebben… Ik besefte: ik wil nooit in zo’n situatie terechtkomen. Toen bleek dat ook mijn baan zou verdwijnen omdat er veel werd geautomatiseerd, besloot ik me om te laten scholen."
 
"Net als mijn vriend wilde ik de IT in. Daar liggen de banen voor het oprapen en het verdient goed. Omdat we nu dus allebei goed verdienen, kunnen we lekker veel geld wegzetten voor een vervroegd pensioen. Schrik niet: we leggen allebei € 3.000 per maand in. Dat lukt omdat we heel strikt op onze uitgaven letten."

Wow! Krijg je een kick van sparen?

"Ha, ik kijk wel iets te vaak naar het saldo van onze spaarrekening. Voor mij is het een soort sport. Sinds mijn zeventiende spaar ik erop los. Het hoort bij mij. Mijn familie moet lachen omdat ik altijd koopjes weet te scoren. Het is als mijn tweede natuur."

Je verdient nu goed. Ga je dan niet vanzelf meer uitgeven?

"Dat we nu lekker kunnen sparen voor ons vervroegde pensioen, komt niet alleen omdat we een goed inkomen hebben. Zeker ook omdat we niet zoveel kopen. We geven niet om kleding. Als ik iets koop, is dat tweedehands. We hebben geen auto, dat is een bewuste keuze. Voor het milieu, want we leven het liefst zo groen mogelijk, maar ook omdat autorijden niet goedkoop is."
 
"Onze boodschappenpost is het hoogst: € 500 per maand. Dat komt omdat we proberen zo min mogelijk afval te produceren. En ja, dat is duurder. Brood haal ik bij de bakker, zuivel bij de kaasboer en melk bij de biologische winkel. Voor vlees gaan we naar de slager. Dan kom ik daar weer met mijn bakjes aanzetten. En elke vrijdag halen we een frietje bij de snackbar."

Oei, meer uitgeven als je inkomen stijgt. Het gebeurt heel vaak en we noemen dit leefstijlinflatie. Zo word je onder de streep dus niet rijker wanneer je salaris omhoog gaat. Je geeft het namelijk allemaal weer uit. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je uitgaven in de gaten te houden, bijvoorbeeld met het gratis huishoudboekje Grip. Je koppelt ‘m aan je bankrekening(en) en de app zet je uitgaven automatisch in handige categorieën. Je kunt ook terugbladeren en zien of je meer bent gaan uitgeven.

Wat doe je verder allemaal om jullie droom te realiseren?

"Ik houd mijn financiën heel goed bij. Ik weet precies wat onze inkomsten en uitgaven zijn. Dat helpt enorm om meer over te houden. Daarvoor gebruik ik een app. Ideaal dat je uitgaven worden gemonitord."
 
"Ik let ook goed op vaste uitgaven, zoals abonnementen. Hoe? Nou, ik neem bijvoorbeeld niet elk jaar een tandartsverzekering, maar eens per 2 jaar. En laatst heb ik mijn reisverzekering opgezegd omdat ik die gratis standaard bij mijn nieuwe werkgever aangeboden krijg. Maar eh, Netflix en Spotify hebben we wel hoor. En daar maken we gretig gebruik van."

Als je zo fanatiek bent, werk je dan ook met potjes?

"Mijn vriend en ik hebben allebei onze eigen rekening plus een gezamenlijke rekening. Van de gezamenlijke gaat alles af wat we samen doen/gebruiken. De rekeningen, boodschappen maar ook vakanties en etentjes. We storten naar ratio."
 
"Voor de rest geen losse spaarpotjes, want sparen gaat ons relatief makkelijk af. We zijn ook niet ontzettend streng voor onszelf, hoor. Alleen heel zuinig. En toch genieten we."

Is het wel haalbaar, vervroegd met pensioen gaan?

"Je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt, maar volgens mijn berekeningen moet het kunnen. Ik heb ook al verhalen gehoord van andere mensen die het zijn gelukt. Dus ja, ik geloof erin en ga ervoor. En als het een pensioen op mijn 50e wordt, ben ik nog altijd intens tevreden."

Krijg ook grip op je geld

Wil jij net als Marlene je spaardoel bereiken? Dan helpt het om je uitgaven goed bij te houden. Dat kan met een papieren kasboekje, maar je kunt ook de gratis Grip app gebruiken. Dit online huishoudboekje laat precies zien hoeveel je uitgeeft en welke uitgaven terugkeren. Zoals de kosten voor je tijdschriftabonnement. Maar ook je energiekosten en je hypotheeklasten. Dit gebeurt natuurlijk wel pas nadat je toestemming hebt gegeven voor het delen van je transactiegegevens.
 
Zodra je overzicht hebt over je financiën, zie je waarschijnlijk meteen waarop je kunt besparen. Wil je het nog makkelijker maken? Stel dan in Grip een budget in. Overbodige abonnementen kun je eenvoudig en gemakkelijk opzeggen met de gratis abonnementenservice in de app. 
PorteRenee
PorteRenee ging van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank. Speciaal voor Gripopgeld interviewt ze jonge mensen die hun geldzaken - net als zij - op orde hebben.

Deel dit artikel

Lees ook