Tips van PorteRenee

Nakita (22): 'Ik spaar een derde van mijn inkomen'

Nakita (22) ontvangt geen hoog salaris en spaart toch veel: bijna een derde van haar inkomsten. Speciaal voor Gripopgeld deelt ze haar tips.

03/05/2021
5 minuten

Waarom spaar je zo fanatiek?

“Ik was vrij jong zelfstandig. Toen ik 19 was verloor ik mijn vader en werd ik wees. Ik was op mezelf aangewezen. Mijn leven stond op z’n kop, mijn financiën waren een zooitje. Ik ben best wel chaotisch en was altijd een big spender. Door de dood van mijn vader kwam er een omslag. Ik moest wel. Nu ben ik het tegenovergestelde. Ik houd mijn inkomsten en uitgaven precies bij en kan zelfs met een laag inkomen sparen.’’

Hoe doe je dat, je inkomsten en uitgaven strak bijhouden?

“Ik doe Kakeibo, de Japanse kunst van het boekhouden. Dit betekent: ik houd in een old school kasboekje maandelijks mijn uitgaven bij. Probeer het zelfs wekelijks te doen. Ik gebruik markeerstiften om categorieën te bepalen. Zo zie ik meteen hoeveel ik aan iets uitgeef. Ik word letterlijk met mijn neus op de feiten gedrukt.”

Nou, vertel, wat komt er binnen en wat gaat er weer uit?

“Ik kan het lijstje uit mijn hoofd opnoemen. Alhoewel ik een vriend heb, woon ik alleen en beheer ik mijn financiën dus alleen. Dat maakt het heel overzichtelijk. Er komt € 1.050 binnen aan salaris, ik ontvang € 300 aan toeslagen (huur en zorgtoeslag) en ik spaar elke maand trouw € 300. Dat doe ik automatisch. Mijn vaste lasten zijn bijna € 800, inclusief de huur van € 448,55.”

Werk je misschien met potjes?

“Jazeker. Ik heb een potje voor mijn rijbewijs, gemeentelijke belastingaanslagen (waterschapsbelasting en rioolheffing) en een potje fun (vakantie). Dus die € 300 verdeel ik over deze 3 potjes. Om de aanslagen te kunnen bepalen, spaar ik het hele jaar € 500 en dat is genoeg. Ik kom dus nooit voor verrassingen te staan. Een spaardoel is mijn rijbewijs. Hier heb ik al € 2.300 aan uitgegeven. Trouwens, sinds kort gaat er maandelijks ook € 50 naar beleggen.”

Heb je nog meer spaardoelen? Je lijkt zo gemotiveerd!

“Jazeker. Ik wil op mijn 35e een B&B in Zeeland hebben. En daar heb je geld voor nodig. Gelukkig heb ik nog even om te sparen, ik zit nu inmiddels boven de €5.000. Dus mijn drive om te sparen is gewoon aan de B&B denken.’’

Kun je van je spaargeld afblijven?

“Nou, soms leen ik van mijn spaargeld. Maar ik stort het altijd terug. Ik maak op de dag dat ik leen meteen een automatische incasso aan met als datum de dag dat mijn salaris binnenkomt.  En ja, dat lukt. Ik leen ook liever van mezelf dan van de bank. Rood staan kost je op jaarbasis zo 10% rente. Dat vind ik zonde. En kom dan maar weer eens in de plus te staan.”

Hoe houd je het vol?

“Ik geef mezelf een ruim budget om vrij te spenden, zodat ik niet het gevoel heb dat ik op een houtje moet bijten. Als vrienden vragen of ik iets leuks wil doen, dan kan dat. Ik ontzeg mezelf op deze manier niks. Het potje fun gaat regelmatig leeg. Maar daardoor blijf ik van andere potjes af. Voor mij werkt dit, anders houd ik het niet vol. Ik ben dus niet te streng voor mezelf.”

Wil je ergens op besparen, maar lukt dit niet of is het lastig om vol te houden? Het online huishoudboekje Grip kan je helpen. Niet alleen categoriseert deze gratis app automatisch je uitgaven, ook kun je budgetten instellen. Bijvoorbeeld voor je boodschappen. Wanneer je bijna over je budget heengaat, krijg je een seintje van Grip. Ideaal!

Bespaar je ook op je kleding en boodschappen?

“Ik spit folders door. Groente koop ik elke vrijdag op de markt en dat vries ik in. Vlees eet ik 2 keer per week. Is er een aanbieding, dan vries ik het ook in. Ik gebruik daarnaast geen wasverzachter, maar azijn. Kleding koop ik uitsluitend bij de kringloopwinkel. Mijn tip: ga geen winkel in als je niets nodig hebt. En kun je iets in bulkpartij kopen, wc-papier ofzo, ga ervoor.’’
 
“O ja, nog iets: zet je maandbedrag voor je energiekosten iets hoger in. Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk iets terug met de jaarrekening. Dit bedrag sluis je dan weer door naar je spaarrekening. Beter dat, dan omgekeerd!”

De tips vliegen me om de oren. Welke tip heeft jou het meest geholpen en wil je graag delen?

“Breng je uitgaven in kaart. Hoe? Simpel, door een maand lang bonnetjes te bewaren. Markeer alles wat overbodig is. Van snoep tot schoenen. Reken uit wat dat totaal is. Of gebruik een online huishoudboekje om achter je totalen te komen. Je hebt nu een bedrag dat je eigenlijk zou kunnen sparen. Zo ben ik begonnen.’’
 
“Maar ook: houd je vaste lasten laag, zodat er ruimte is om te sparen. Bij mij heeft het nog best lang geduurd, voordat ik een bevredigend gevoel kreeg van sparen. Er gaan echt maanden overheen om te zien wat je werkelijk uitgeeft. Nu houd ik me bewust bezig met financiën. Gewoon door mijn boekhouding bij te houden, maar ook door erover te lezen. Zo blijf ik geïnspireerd.’’

Krijg ook grip op je geld

De belangrijkste tip van Nakita: zet je inkomsten en uitgaven goed op een rij. Dat kan met een papieren kasboekje, maar je kunt ook de gratis Grip app gebruiken. Dit online huishoudboekje laat precies zien hoeveel je uitgeeft en welke uitgaven terugkeren. Zoals de kosten voor je tijdschriftabonnement en de kosten voor je zorgpremie. Maar ook je energiekosten en je hypotheeklasten zie je terug in de app.
 
Zodra je overzicht hebt over je financiën, zie je waarschijnlijk meteen waarop je kunt besparen. Om dit wat makkelijker te maken, heb je in Grip de optie om een budget in te stellen. Ook kun je overbodige abonnementen eenvoudig en gratis opzeggen met de abonnementenservice.
 
PorteRenee
PorteRenee ging van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank. Speciaal voor Gripopgeld interviewt ze jonge mensen die hun geldzaken - net als zij - op orde hebben.

Deel dit artikel

Lees ook