Tips van PorteRenee

Nathalie (35): ‘Mijn hypotheek van € 125.000 is al afgelost’

Nathalie (35) is freelance ontwerper en woont samen met haar vriend in de Randstad. In tegenstelling tot veel andere leeftijdsgenoten, is ze al helemaal hypotheekvrij. De grote vraag is natuurlijk: hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen?

12/04/2021
4 minuten

Wow, je huis afgelost. Wat knap!

"Ik heb het appartement in 2013 gekocht, toen de huizenprijzen laag waren. Ik betaalde er op dat moment € 155.000 voor en legde eigen geld in. Hierdoor kwam ik uit op een hypotheek van € 125.000. Het appartement is 70m2 en ligt op een toplocatie. Voor de prijs van 8 jaar geleden, kan je nu geen huis meer kopen. Ik betaalde op dat moment wel weer een hogere hypotheekrente."

Dus je verdient best lekker?

"Nou, ik ben vertaler en verdien prima. Doordat ik freelancer ben, verdien ik soms meer, soms minder. Ook belangrijk: mijn kosten zijn laag. Ik houd dat allemaal heel goed bij in een overzicht. Aan boodschappen geven mijn vriend en ik bijvoorbeeld maar € 200 per maand uit. Ook rijden we geen auto. Verder houd ik mijn kosten bewust heel beperkt."

Schiet jij nooit uit de slof op financieel gebied?

"Van nature ben ik zuinig. Al geef ik normaal gesproken wel veel geld uit aan reizen, maar door het coronavirus ligt dat op zijn gat. Ik ben meer gaan werken, niet gaan reizen. Dus je begrijpt: ik kon ook meer aflossen."

Wil je ergens op besparen, maar lukt dit niet of is het lastig om vol te houden? Het online huishoudboekje Grip kan je helpen. Niet alleen categoriseert deze gratis app automatisch je uitgaven, ook kun je budgetten instellen. Bijvoorbeeld voor je boodschappen. Wanneer je bijna over je budget heengaat, krijg je een seintje van Grip. Ideaal!

Waarom ben je hiermee begonnen?

"Het idee om extra af te lossen ontstond rond 2014, toen ik las over de FIRE-beweging. Dit zijn mensen die proberen om hun kosten laag te houden en veel geld wegzetten. Op deze manier kunnen ze op vrij jonge leeftijd financieel vrij zijn. Mijn mindset veranderde direct. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan. Ik ben gaan aflossen, gewoon omdat het verstandig is en het financiële vrijheid geeft."

Hoe heb je dat extra aflossen aangepakt?

"Mijn hypotheek bestond uit meerdere delen. Ik had een aflossingsvrije hypotheek en een annuïteitenhypotheek. De rente stond op 4,4%. Van het aflossingsvrije deel mocht ik 20% per jaar boetevrij per jaar aflossen. Ik zette geen vast bedrag per maand weg, maar gewoon wat ik over had. Een voorbeeld: ik werkte in 2014 een half jaar in Barcelona, maar runde ook nog mijn eigen bedrijfje. Ik verdiende dus dubbel zoveel. Met het salaris dat ik in Barcelona verdiende, loste ik af op de hypotheek. Nou, toen ging het wel hard."

Ja, als je eenmaal gaat...

"Het geeft een kick als je in je bankapp ziet dat het bedrag naar beneden gaat. Op een gegeven moment stond er nog € 83.456 open. Dan had ik zoiets van: dit moet naar € 80.000 en snel een beetje. Zo hield ik mezelf gemotiveerd."

Hoe voelde het moment dat je hypotheekvrij werd?

"Afgelopen januari stond er nog € 1300 open. Ik vond het heel speciaal. Ik heb een screenshot van de bankapp gemaakt toen ik het had afgelost: 'uw openstaande schuld is € 0'. Een te gek gevoel. Ik heb daar wel een momentje van gemaakt. Een lekker diner gemaakt en van mijn vriend kreeg ik bloemen. In 8 jaar tijd heb ik gewoon mijn hypotheek afgelost! Inmiddels wonen mijn vriend en ik trouwens samen in dit hypotheekvrije huis en kunnen we lekker sparen."

Hoe regelen jullie nu samen jullie geldzaken?

“We werken wel samen met potjes. En we sparen automatisch. Één potje is voor de vakantie, een ander potje voor het huis. Bijvoorbeeld voor als we een nieuwe vloer willen, of een kamerplant. We hebben ook een gezamenlijke rekening en houden onze uitgaven allebei goed bij.“

Voor iedereen die zijn hypotheek wil aflossen, maar niet gemotiveerd is: heb je tips?

"Ik zou eerst kijken naar wat je vaste lasten zijn. Zet alles op een rijtje en gebruik een app die je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Inzicht krijgen scheelt enorm! En: houd je spaardoel goed in gedachten. Probeer het te visualiseren en bespreek je financiële wensen met je partner. Zoals het aflossen van je studieschuld, hypotheek, reizen of wat dan ook. Door die focus houd je het vol!"

Krijg ook grip op je geld

De belangrijkste tip van Nathalie: zet je inkomsten en uitgaven goed op een rij. Met een Excel-bestand kom je al een heel eind, maar je kunt ook de gratis Grip app gebruiken. Dit online huishoudboekje laat precies zien hoeveel je uitgeeft en welke uitgaven terugkeren. Zoals een abonnement op een maaltijdbox of je tijdschriftabonnement. Maar ook je energiekosten, hypotheeklasten en zorgpremie.

Zodra je overzicht hebt over je financiën, zie je waarschijnlijk meteen waar je op kunt besparen. Om dit wat makkelijker te maken, heb je in Grip de optie om een budget in te stellen. Ook kun je overbodige abonnementen makkelijk opzeggen met de abonnementenservice.

PorteRenee
PorteRenee ging van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank. Speciaal voor Gripopgeld interviewt ze jonge mensen die hun geldzaken - net als zij - op orde hebben.

Deel dit artikel

Lees ook