Tips van PorteRenee

'Ik los in 2 jaar tijd mijn studieschuld van € 33.000 af'

Karin (37) leende in haar studententijd volop van DUO. Ruim € 33.000. Nu werkt ze razendsnel haar resterende studieschuld van €23.738,23 weg. Aan financieel blogger PorteRenee vertelt ze hoe ze dit aanpakt.

30/06/2021
5 minuten

Je studententijd, was dat lang leve de lol?

"Laat ik het zo zeggen: ik zorgde ervoor dat ik geen vakantie of feestje miste. Ik heb twee studies gedaan: de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding en Leisure Management. Mijn ouders betaalden de eerste studie en de tweede mocht ik zelf betalen. Vervolgens is het feest van het lenen begonnen."

Hoeveel heb je geleend?

"Nou, ik leende volle bak. Zo’n € 900 per maand. En daarnaast werkte ik. Heerlijk vond ik het, om zoveel geld te hebben. In totaal heb ik € 33.024,61 geleend. Ik dacht: als ik ben afgestudeerd, ga ik sowieso meer geld verdienen dan nu. Dat aflossen komt later wel."
 
"Ondanks dat ik volop leende, was ik altijd blut. Ik gaf het geld uit voordat ik het had. Dus ik liep altijd achter de feiten aan. Supervervelend en frustrerend, maar toch lukte het me niet om het anders te doen. Ik stond permanent hartstikke rood."

Wanneer zag je het afloslicht?

"Mijn vriend is goed met geld. Hij schudde me eerder al wakker en zorgde ervoor dat ik niet meer rood stond. Daarnaast zag ik vorig jaar iemand op Instagram die fanatiek haar studieschuld afloste. Ik raakte geïnspireerd en dacht: ik wil van mijn complete studieschuld af." 
 
"Ik zat veel thuis, had de tijd vanwege de coronacrisis en dook in de cijfers. Ik zag dat er nog € 23.738,23 aan studieschuld openstond. In de afgelopen vijf jaar had ik dus al € 10.000 afgelost met het verplichte maandbedrag van ongeveer € 200. Ik rekende uit hoeveel rente ik inmiddels had betaald. Dat was € 1.700. Zo zonde! Ik dacht toen: dat wil ik niet meer."
 
"Inmiddels was de rente gedaald naar 0%. Dat stond vast tot 31 december 2022. Dus ik dacht: ik los mijn studieschuld af voor die datum. Nog voordat ik straks misschien weer rente moet gaan betalen. Een mooi streven." 

Heb je op dat moment een plan gemaakt?

"Jazeker. Vorig jaar verdiende ik € 2.500 netto per maand. Ik keek per maand wat ik kon missen. Omdat door het coronavirus alles dicht was, hield ik best veel geld over. Ik loste niet elke maand hetzelfde bedrag af, maar gemiddeld wel richting de € 1.000 per maand. Had ik een financiële meevaller, dan was het meer."
 
"Ik werd steeds fanatieker. Aan het einde van vorig jaar stond mijn studieschuld op een kleine € 13.000. Ik had de smaak te pakken. Eigenlijk was het aflossen ook wel leuk. Ik voelde heel sterk: die schuld is van mij. En die wil ik kwijt."
 
Een financieel overzicht maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan zelfs zonder schriftje of Excel-bestand en met de gratis Grip app. Dit online huishoudboekje koppel je binnen een paar minuten aan je bankrekening(en), waardoor je ziet waar je geld naartoe gaat. Maar nóg beter dan achteraf kijken waar je geld naartoe is gegaan, is vooraf budgetteren. Dat kan ook in de app door budgetten in te stellen voor bepaalde uitgaven. Superhandig!  

Heb je nooit een aflosdip gehad?

"Nou, één keer was ik in tranen hoor. Ik was zo streng voor mezelf. Elke cent moest naar de DUO. Toen ik dat iets meer losliet, kwam er ook meer rust en kon ik weer bedenken waar ik het allemaal voor doe."

Dit klinkt als een gevalletje van ijzeren discipline.

"Zeker! Maar ik geef toe: afgelopen maand ben ik losgegaan. Ik merkte dat ik zin had in nieuwe schoenen en kleding. Ik had dat nodig en het voelde goed om dat te doen."

Check je ook waar je op kunt besparen?

"Ik heb nu zelfs een overzicht gemaakt om te zien waar mijn geld afgelopen jaar naartoe is gegaan. Dan schrik ik toch wel van hoeveel ik ongemerkt uitgeef aan bijvoorbeeld eten. Daar valt iets te winnen. Denk aan McDonald’s, een broodje voor de lunch of take-away taart en koffie in de stad. In januari was dat niet veel, maar € 37. In februari € 136 en in de afgelopen maand € 178. Dat verdwijnt ongemerkt, bizar."

Praat je makkelijk met vrienden over je financiën?

"Eerder schaamde ik me voor mijn financiële situatie. Ik was namelijk het type: altijd alles doen, maar daarnaast altijd blut zijn. Toen ik het idee had om mijn studieschuld af te lossen, deelde ik dat plan met mensen om me heen. Zo werd het echt. Inmiddels weet iedereen het wel. Soms doe ik iets niet omdat ik liever mijn geld naar ome DUO breng. Dat snappen ze allemaal."

Wat doe als je studieschuld straks op nul staat?

"Volgend jaar maart hoop ik alles te hebben afgelost. Ruim voor mijn streefdatum van december 2022. Dat ga ik met een goede borrel vieren. Van de eerste € 1.000 die niet meer naar DUO gaat, gaan we een heel dik weekend voor weg."

Heb je nog tips voor anderen die ook van hun studieschuld af willen?

"Maak een concreet plan. En krijg inzicht in je financiën, anders weet je niet welk bedrag je weg kunt zeggen. Het draait om focus. En een doel. Ook belangrijk: zet door. Nobody said it was easy. Gaat het een keer mis, wees dan lief voor jezelf en pak daarna de draad gewoon weer op."

Krijg ook grip op je geld

De belangrijkste tip van Karin: krijg inzicht in je geldzaken om je spaardoel te bereiken. Je kunt dit doen met een schriftje of Excel-bestand, maar je kunt ook de gratis Grip app gebruiken. 
Dit online huishoudboekje laat precies zien hoeveel je uitgeeft en welke uitgaven terugkeren. Zoals de kosten voor je tijdschriftabonnement. Maar ook je energiekosten en je hypotheeklasten. Dit gebeurt natuurlijk wel pas nadat je toestemming hebt gegeven voor het delen van je transactiegegevens.
 
Zodra je overzicht hebt over je financiën, zie je waarschijnlijk meteen waarop je kunt besparen. Wil je het nog makkelijker maken? Stel dan in Grip een budget in. Overbodige abonnementen kun je eenvoudig en makkelijk opzeggen met de gratis abonnementenservice in de app. 
PorteRenee
PorteRenee ging van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank. Speciaal voor Gripopgeld interviewt ze jonge mensen die hun geldzaken - net als zij - op orde hebben.

Deel dit artikel

Lees ook