Tips van PorteRenee

13 manieren waarop je onopgemerkt je geld weggooit

We willen allemaal zoveel mogelijk uit ons geld halen. Maar wist je dat er elke maand ook heel wat euro’s worden weggegooid? Financieel blogger PorteRenee beschrijft 13 veelvoorkomende manieren waarop dat gebeurt.

05/08/2021
4 minuten

1. Rood staan en tegelijkertijd sparen

Het komt vaak voor dat mensen sparen tegen 0% rente. Maar tegelijkertijd staan ze rood en betalen ze wél rente over het minbedrag. Je zou kunnen zeggen: los die roodstand af met je spaargeld. Maar alhoewel dit logisch lijkt, voelt het niet voor iedereen even fijn. Aflossen zorgt er namelijk ook voor dat je spaargeld in één klap weg is. 

Toch is het aan te raden, want anders draag je eigenlijk iedere maand water naar de zee. Zonde!

2. Emotie-spenden

Herkenbaar? Je bent verdrietig, moe of juist heel blij en gaat van alles kopen. Hierdoor doe je vaak niet de beste aankopen. Probeer het emotie-spenden daarom onder controle te krijgen, door bijvoorbeeld sommige websites te blokkeren en je opgeslagen betaalgegevens te verwijderen. 

Spreek ook met een vriend(in) af dat je een belletje pleegt als je weer in de verleiding komt. Of verzin een andere hobby die op dat moment dezelfde voldoening geeft.

3. Je creditcardschuld niet elke maand afbetalen

Een creditcard is best handig als je vaak op reis gaat of aankopen vanuit het buitenland doet. Maar zorg wel dat je je schulden elke maand afbetaalt. Anders ga je flink rente betalen en dat is hartstikke zonde van je geld.

4. Budgetten ingewikkeld vinden

Een budget voor bepaalde aankopen is dé manier om minder geld weg te gooien. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Met de gratis Grip app wordt het supersimpel. 
 
Je downloadt dit gratis online huishoudboekje en koppelt één of meerdere bankrekeningen aan de app. Als je dit hebt gedaan, worden je uitgaven vanzelf in categorieën geplaatst. Hierdoor zie je in één keer wat je uitgeeft aan bijvoorbeeld aan boodschappen of kleding. Superhandig!

5. Niet naar de sportschool gaan, maar wel betalen

Ooit sloot je een sportschoolabonnement af met goede voornemens. Maar die zijn alweer verdwenen en dat abonnement heb je nog. Leuk voor de sportschoolhouder, minder fijn voor jouw portemonnee. Spit daarom eens al je abonnementen door. Welke gebruik je met veel plezier en welke niet? Hup, weg ermee dan.

6. Geen korting pakken

Nederland is een kortingsland en we houden ervan. Je kan met korting naar een pretpark, de dierentuin en natuurlijk ook boodschappen doen met korting. Doe jezelf niet tekort en maak er vooral gebruik van.

7. Je neus ophalen voor tweedehands

Vroeger was tweedehands kleding vaak een beetje suf. Nu niet meer! In vintage winkels vind je de meest hippe, mooie kleding. En ook online is er een bloeiende markt in tweedehands kleding. Doe je portemonnee een lol en probeer het eens. Je betaalt voor tweedehands kleding vaak maar zo’n derde van wat het nieuw kost. En het is nog duurzaam ook.

8. Onnodig verzekeren

Veel mensen sluiten verzekeringen af en kijken er vervolgens nooit meer naar. Toch zou je je verzekeringen elk jaar even moeten checken. Passen ze nog bij je situatie? Zo voorkom je dat je onnodig veel verzekert en betaalt.

9. Een te hoge hypotheekrente betalen

Je denkt misschien: hier kan ik toch niks aan doen? Heus wel. Je kunt je hypotheek oversluiten. Dit kost in de meeste gevallen geld. Je betaalt een boete aan de bank omdat je jullie contract opbreekt. 
 
Maar soms kan die hypotheekrente ook omlaag, zonder dat het je geld kost. Wanneer je een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hebt, je huis meer waard is geworden en je extra hebt afgelost, kan de rente vaak omlaag. De bank loopt minder risico namelijk. 
 
Denk je dat je hiervoor in aanmerking komt? Bel je bank of hypotheekverstrekker. Zij kunnen uitleggen hoe je dit aanvraagt.

10. Eten weggooien

Wist je dat 9% van ons eten jaarlijks ongebruikt in de afval belandt? Dat is zo’n 34 kilo per persoon per jaar. Gênant eigenlijk, hè? Het is daarnaast ook nog eens geld weggooien. Als je je porties beter afmeet, bewuster inkoopt en kliekjes opmaakt, kun je dit percentage enorm terugdringen.
geld weggooien banaan

11. Onvoorbereid naar de supermarkt gaan

Stop alsjeblieft met zomaar even naar de supermarkt gaan. Als je onvoorbereid boodschappen gaat doen, weet je namelijk zeker dat je onnodig veel geld uitgeeft. Je moeder zei het waarschijnlijk al en ik nu weer: maak daarom een lijstje. Een echt goed lijstje, met de ingrediënten van je maaltijden voor een hele week. Dat bespaart je, vergeleken met impulsief wat in je karretje gooien, zo 30% aan kosten. 
 
Als je het online huishoudboekje Grip gebruikt, kun je zelfs ook een weekbudget aanmaken voor je boodschappen. Zo zie je in één oogopslag hoeveel budget er nog over is voor de rest van de week.

12. Cadeaukaarten laten verlopen

Ai, hier maak ik mezelf ook wel eens schuldig aan. Mijn schoonvader geeft ons geregeld cadeaubonnen, bijvoorbeeld voor een hotelovernachting of dinertje. Die kaarten worden met open armen ontvangen, maar verdwijnen vervolgens in de kast. En als we er weer eens aan denken, zijn ze verlopen. Slimmer is: meteen gebruiken of plannen wanneer je ze gaat gebruiken.

13. Geen prijzen vergelijken

Ik weet het, het is even gedoe om goed te vergelijken voordat je iets koopt of aanschaft. Maar het is zo de moeite waard. Het scheelt namelijk heel veel geld. Dus of je nou een nieuwe energieleverancier of een nieuwe computer zoekt: doe je onderzoek!
PorteRenee
Hoe bereik je jouw spaardoelen? En is een kasboekje bijhouden nuttig? PorteRenee schrijft 2 keer per maand over alles wat met geld te maken heeft. Zelf ging de financieel blogger van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank.

Deel dit artikel

Lees ook