boodschappen
Besparen

Zoveel geven Nederlanders gemiddeld uit aan boodschappen

Iedereen doet boodschappen, maar hoeveel geven we eigenlijk uit aan deze kostenpost? Uit een onderzoek onder 1.000 Grip-gebruikers blijkt dat de meeste Nederlanders een boodschappenbudget van tussen de € 400 tot € 599 per maand hebben.

29/10/2021
2 minuten

Zo'n 20% van de mensen die online boodschappen doet, geeft zelfs meer uit. Zij zijn tussen de € 600 en € 799 per maand kwijt aan boodschappen. En 11% van de mensen die in de winkel hun boodschappen doen, geeft meer uit dan € 400 tot € 599.

Lees ook: Zo blijven je boodschappen wél betaalbaar

Besparen met een budget

Boodschappen zijn het afgelopen jaar 3% duurder geworden (bron: GFK). Het kan dus fijn zijn om een budget aan te maken, zodat je kunt besparen. Vorig jaar deed 10% van de Nederlanders dit door bijvoorbeeld beter op kortingsacties te letten.
 
Je kunt ook besparen door minder vaak boodschappen te doen. Meer dan de helft van de mensen doet 2 of 3 keer per week boodschappen. Zo is de kans waarschijnlijk kleiner dat je dingen koopt die eigenlijk niet nodig zjin. 

Krijg meer grip op wat je uitgeeft

Minstens 40% van de Nederlanders vindt het moeilijk om het overzicht over hun financiële administratie te bewaren. Zij hebben weinig grip op wat er binnenkomt en wat ze weer uitgeven. Óók als het om boodschappen gaat. 
 
De gratis Grip app kan je helpen om meer overzicht te krijgen op je financiën. Het online huishoudboekje zet al je uitgaven automatisch in categorieën, zoals de categorie Boodschappen. Hierdoor zie je meteen wat je per dag, week of maand precies uitgeeft. 
 
Met het Boodschappenhulpje kun je nu ook je uitgaven vergelijken met die van soortgelijke huishoudens. Als je dit inzicht hebt en bedenkt dat je liever minder uitgeeft aan je boodschappen, kan je ervoor kiezen om te besparen. Stel bijvoorbeeld meteen een budget in met de Grip app. 
 

Je gegevens zijn veilig

Voor het maken van de berekening deelt ABN AMRO informatie over je gezinssamenstelling, leeftijd en je inkomen met het Nibud. Op basis van deze gegevens zal het Nibud een berekening maken. ABN AMRO en het Nibud gaan hier vertrouwelijk mee om en gebruiken je ingevulde gegevens alleen voor deze berekening. Er wordt geen andere informatie uit je Grip-profiel verstuurd aan het Nibud.

Bij welke banken kan je Grip gebruiken?

Grip is mogelijk gemaakt door ABN AMRO. Maar ook als je klant bent bij ING, de Rabobank, SNS, Triodos Bank, ASN Bank, bunq, Knab of RegioBank, kun je de app gebruiken. Je kunt zelfs meerdere rekeningen toevoegen aan het online huishoudboekje.

Deel dit artikel

Lees ook