Sparen

Zoveel spaargeld hebben Nederlanders gemiddeld

Hoeveel spaargeld heb jij? En is dat veel of weinig in vergelijking met andere Nederlanders? Over geld praten is voor veel mensen nog een taboe. Gelukkig zijn er verschillende instanties, zoals het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), die bijhouden hoeveel spaargeld Nederlanders gemiddeld hebben. Én hoeveel jouw leeftijdsgenoten verdienen.

10/09/2021
3 minuten
Tijdens de coronacrisis zijn veel Nederlanders extra gaan sparen. Volgens NU.nl hebben Nederlandse huishoudens sinds de uitbraak van pandemie gemiddeld meer dan € 6.500 bijgeschreven op hun spaarrekeningen. Maar let op: tussen Nederlandse huishoudens bestaan grote verschillen. Vooral huishoudens met een hoger inkomen hielden tijdens de coronacrisis meer geld over. 
 
Toch wordt er gesproken over een recordstijging. Nog nooit werd er in een periode van 15 maanden zo’n hoog bedrag opzij gezet door Nederlanders. 

Hoeveel sparen Nederlandse huishoudens gemiddeld?

Als het om spaargeld gaat, kun je de wereld in 2 groepen verdelen. Je hebt mensen die veel kunnen sparen en mensen die niet in staat zijn om een financiële tegenvaller op te vangen. Kijk je alleen naar de gemiddelde hoeveelheid spaargeld, dan kan dit een vertekend beeld geven.
 
Volgens de meest recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) hebben Nederlandse gezinnen gemiddeld € 49.800 aan bank- en spaartegoeden. Dit klinkt als best veel, maar komt voor een groot deel door de rijkere huishoudens die het gemiddelde flink omhoog trekken. 
 
Het mediane spaarbedrag ligt een stuk lager: op € 13.900. Hiermee wordt bedoeld dat de helft van de huishoudens meer geld en de andere helft minder geld heeft dan dit bedrag.
 
Wil jij meer gaan sparen? Check dan even dit artikel over de 50/30/20-budgetregel. Of lees meer over de starve and stack-methode, waarmee je razendsnel geld kunt sparen.

Zoveel sparen we per leeftijdscategorie

Benieuwd naar hoeveel spaargeld jij hebt ten opzichte van leeftijdsgenoten? Op deze pagina van het CBS krijg je een idee. Let wel op: dit zijn gemiddelde en mediane bedragen per huishouden, waarbij de leeftijd van de kostwinner leidend is. 

Voorbereid op onverwachte kosten

Misschien vraag je je af hoeveel je maandelijks zou moeten sparen. Het Nibud hanteert een vuistregel dat je maandelijks minimaal 10% van je inkomen opzij zou moeten zetten. Zo heb je genoeg geld achter de hand voor het verplichte eigen risico bij ziektekosten. Én je bent voorbereid op een financiële tegenvaller, zoals de reparatie van een kapotte wasmachine.
 
Daarnaast adviseert het Nibud ook om wekelijks je saldo en uitgaven te checken en je administratie op orde te hebben. Hierdoor is er een kleinere kans dat je in de financiële problemen komt. 

Meer grip op je geld

Geen zin om urenlang bezig te zijn met geldzaken? Dan biedt de Grip app misschien wel uitkomst. In dit online huishoudboekje zie je in één overzicht wat je maandelijkse uitgaven zijn en waar je misschien op kunt besparen. Zodat er genoeg geld overblijft voor je financiële buffer.
 
Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je. Bij welke bank je ook zit! 

Deel dit artikel

Lees ook