Sparen

Starve and stack: zo kun je razendsnel geld sparen

Vermogen opbouwen: dat wil iedereen. Toch is het niet makkelijk, want geld geef je snel uit. Aan vaste lasten, boodschappen en misschien ook wel etentjes. Hoe kun je dan alsnog geld sparen? En het liefst zoveel mogelijk? Volgens Nick Vail, een financieel expert uit Amerika, is het antwoord simpel: gebruik de ‘starve and stack’-methode.

17/06/2021
3 minuten

Vail introduceerde ‘starve and stack’ in de populaire geldblog 'Budgets Are Sexy'. Volgens zijn theorie heb je 2 inkomens nodig. Denk aan een dubbel inkomen als koppel. Maar ook als je alleen bent en je naast je ‘hoofdbaan’ een bijbaan hebt, werkt de methode voor jou. 

De bedoeling is dat je bijvoorbeeld 1 tot 2 jaar lang van één inkomen gaat leven. Met het andere inkomen ga je sparen, investeren en je schulden aflossen. Oftewel: met Inkomen 1 betaal je alle uitgaven, rekeningen en vaste lasten. En Inkomen 2 gebruik je om snel vermogen op te bouwen. 

Starve and stack niks voor jou? Je kunt ook aan de slag gaan met de 50/30/20-budgetregel. Hierbij besteed je 50% van je inkomen aan vaste lasten, 30% aan persoonlijke behoeften en 20% aan sparen en beleggen.

Accepteer even geen extra's

Nu schrik je misschien een beetje van de term ‘starve’. Niet nodig! Je hoeft namelijk geen honger te lijden met deze methode. Het betekent alleen dat je (tijdelijk) geen gebruik maakt van alle extra’s die Inkomen 2 biedt. Zoals regelmatig buiten de deur eten, dure vakanties of een nieuwe auto. 

Voor een bepaalde periode bespaar je op deze uitgaven, zodat er genoeg overblijft om te ‘stacken’. Hiermee wordt bedoeld dat je vermogen elk jaar meer waard wordt, doordat je rente op rente ‘stapelt’. Bekijk onderstaand rekenvoorbeeld om te zien hoe dat werkt.

Een rekenvoorbeeld

Stel: je verdient als koppel allebei netto € 30.000 per jaar. Je leeft 3 jaar lang van Inkomen 1 (‘starve’) en zet Inkomen 2 apart (‘stack’). Verder kies je ervoor om 70% van Inkomen 2 (€ 21.000 per jaar) te beleggen en 30% (€ 9.000 per jaar) zet je op jullie spaarrekening. Doordat je belegt, kan Inkomen 2 jaarlijks een mogelijk rendement opleveren van 4%. Dit is wel afhankelijk van de manier waarop je gaat beleggen. Ook kan het rendement lager zijn of zelfs negatief zijn. 

Als je deze manier van investeren blijft doen (en inflatie en belastingen even buiten beschouwing laat), heb je na 3 jaar mogelijk een vermogen opgebouwd van € 95.175,74. Houd je ‘starve and stack’ 15 jaar lang vol, dan kan je vermogen gegroeid zijn naar € 572.315. Wél alleen als beleggen dit jaarlijkse rendement blijft opleveren. En let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Besparen met starve and stack

Volgens Tjalling Tjalkens, Senior Business Expert Savings van ABN AMRO, kan ‘starve en stack’ vooral helpen om te besparen - en daarmee vermogen op te bouwen. "Maar", zegt hij, "gebruik het geld van Inkomen 1 en Inkomen 2 eerst voor het aflossen van schulden of om niet meer rood te staan. Leg vervolgens een buffer aan voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine." 

"Daarna kunnen jij en een eventuele partner geld opzij leggen voor één of meerdere spaardoelen. Afhankelijk van de horizon die jullie kiezen is beleggen, naast sparen, ook een goede optie. Maar als je dit meteen gaat doen, zonder dat je eerst geld opzij zet voor het aflossen van schulden en een buffer, dan kom je bij tegenwind wel direct in de financiële problemen." 

Voor iedereen die met 'starve and stack' wil beginnen, heeft Tjalkens daarom een duidelijke boodschap. "Ga extra bewust met je geld om en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan."

Pas op: samengestelde rente werkt op 2 manieren. Bij schulden werkt het in je nadeel, bij spaargeld/de opbrengst van beleggingen kan het in je voordeel werken.

Deel dit artikel

Lees ook