Sparen

Beleggen voor beginners: dit moet je weten

In tegenstelling tot de hypotheekrente, blijft de spaarrente maar dalen. Bij het grootste deel van de banken staat de rente zelfs op 0%. Dit betekent dat je geen rente meer ontvangt op je spaargeld en je vermogen dat – als gevolg van inflatie – minder waard wordt. Steeds meer Nederlanders kiezen daarom voor een alternatief: beleggen.

24/08/2021
5 minuten
Wat is dit eigenlijk precies en hoe kan het voor je werken? Als je belegt, investeer je jouw geld met het doel om dit te laten groeien. Het is dus altijd in beweging en kan meer opleveren dan sparen. Let wel op: beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Zo kun je (een deel van) je inleg verliezen.
 
Het grote voordeel van sparen is dat je altijd toegang hebt tot je spaargeld. En het bedrag van je spaargeld verandert niet, zoals bij beleggen. Daarnaast staat je geld dankzij het depositogarantiestelsel tot € 100.000 veilig op je bankrekening. Mocht de bank failliet gaan, dan krijg je altijd je spaargeld terug. 

Manieren van beleggen

Kies je ervoor om te beleggen? Er zijn verschillende manieren waarop dat kan. Je kunt bijvoorbeeld zelf aandelen kopen waarvan je denkt dat ze meer waard worden. 
 
Zelf beleggen in aandelen beleggen vraagt wel de nodige kennis en interesse in de beleggingsmarkt. Is dit bij jou niet het geval, dan is begeleid beleggen een optie voor jou. Aan de hand van je doel, horizon en de hoeveelheid risico dat je wilt lopen, kies je een profielfonds. Vervolgens leg je (maandelijks) geld in en doet een fondsbeheerder de rest. Ook handig voor mensen die geen tijd hebben om zelf te beleggen.
 
Een derde manieren van beleggen, is door zelf te investeren in een fonds. Met een beleggingsfonds word je geld over allerlei soorten beleggingen verdeeld. Bijvoorbeeld over meerdere bedrijven, sectoren en regio’s in het geval van een aandelenfonds. Het voordeel van deze aanpak is dat je de risico’s van je inleg makkelijk kunt spreiden. 

Waarin kan je beleggen?

Van aandelen tot beleggen in vastgoed: binnen de beleggingswereld zijn er steeds meer categorieën waaruit je kunt kiezen. Dit zijn de meest belangrijke op een rij.

Aandelen

Door een aandeel te kopen, word je voor een heel klein deel eigenaar van een onderneming. Als het goed gaat met het bedrijf, kun je daarvan meeprofiteren via een stijgende aandelenkoers. Dit betekent dat je gekochte aandelen meer waard worden. En maakt je bedrijf winst? Dan kan dit worden uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders. 
 
Het nadeel van aandelen is dat de aandeelkoers kan dalen als de resultaten tegenvallen. Wanneer een bedrijf failliet gaat, kun je zelfs al je geld verliezen. Check daarom altijd of een bedrijf financieel gezond is voordat je begint met investeren.

Obligaties

Een obligatie is een soort lening. Zowel overheden als bedrijven kunnen via obligaties geld lenen van beleggers. In ruil hiervoor ontvang je een vergoeding in de vorm van rente. Daarnaast kan de waarde van een obligatie net als bij aandelenfondsen zowel stijgen als dalen. 
 
Je kunt ook investeren in een obligatiefonds. Dit is een mogelijkheid voor beginnende beleggers, omdat je weinig kennis nodig hebt en al kan beginnen met een klein startbedrag. Met een obligatiefonds word je geld in een aantal obligaties belegd. Dit kunnen zowel obligaties zijn die door overheden zijn uitgegeven (staatsobligaties) als obligaties die door bedrijven zijn uitgegeven (bedrijfsobligaties). 
 
Het belangrijkste verschil tussen een obligatiefonds en een aandelenfonds is het risico en het verwachte rendement. Een obligatiefonds is meestal veiliger, maar heeft een lager verwacht rendement. Bij een aandelenfonds neem je een groter risico, maar is het verwachte rendement hoger.
beleggen artikel

Beleggen in vastgoed

Als je (een deel van) een gebouw koopt, heet dat een vastgoedinvestering. Vaak is dit gebouw een woning, kantoor- of winkelpand. De huurinkomsten vormen dan de bron van inkomsten. Je kunt ook in vastgoed investeren via de beurs. Je koopt dan geen fysiek vastgoed, maar een aandeel in vastgoedfondsen die zelf vastgoed bezitten. Het voordeel hiervan is dat je ook met kleinere bedragen kunt investeren in vastgoed.

Grondstoffen

De meest voorkomende vorm van grondstofbeleggen is in goud. Dit wordt vooral populair in tijden van crisis en inzakkende aandeelbeurzen. Goud behoudt namelijk al eeuwen zijn onderliggende waarde, óók als het minder goed gaat met de economie.
  
Je kunt ook beleggen in bijvoorbeeld zilver of olie. Wanneer je in een grondstof belegt, bezit je over het algemeen geen fysieke grondstoffen. Je ontvangt beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan de prijs van deze grondstoffen. 

Cryptocurrency

Tot slot zijn er ook cryptocurrencies. Mensen die hierin beleggen, investeren in digitale valuta. Dit is eigenlijk geen geld, maar een soort programmeercode op basis van een nieuwe technologie (de blockchain). Deze code kun je onder meer gebruiken om in een virtuele munt zoals de bitcoin te investeren. De waarde van deze munt wordt bepaald door de markt. Als er schaarste is omdat er weinig munten in omloop zijn, leidt dit soms tot een enorme waardestijging. Andersom, als er een overvloed is aan munten, kan een flinke waardedaling ontstaan.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Waar je ook in belegt, over het algemeen geldt dat je bij een hoger verwacht rendement meer risico loopt. Wil je minder risico nemen, dan moet je meestal genoegen nemen met een lager rendement. Denk daarom altijd goed na over het beoogde risico voordat je begint.
 
Realiseer je ook dat beleggen echt iets is voor de lange termijn. Want hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een mooi rendement. Maar dit is niet altijd het geval. Beleggen kent risico’s, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 
 
Gebruik daarom alleen geld dat je niet meteen nodig hebt en houd ook wat spaargeld achter de hand voor onverwachte uitgaven. Zoals een wasmachine of mobiele telefoon die je moet vervangen. Met deze tips ben je nóg beter voorbereid op dit soort financiële tegenvallers. Zo kun je bijvoorbeeld de Grip app downloaden, een online huishoudboekje waarmee je meer grip krijgt op je inkomsten en uitgaven.

Deel dit artikel

Lees ook