Budgettips

Geld besparen op je abonnementen: 4 tips

De helft van de Nederlandse huishoudens weet niet hoeveel zij uitgeven aan abonnementen. Dat is niet zo gek, want we hebben er een heleboel. Denk aan abonnementen voor internet en tv, de sportschool en goede doelen. Bij elkaar kost dit best veel, óók omdat ze soms onopgemerkt doorlopen. Hoe zorg je ervoor dat je alsnog geld bespaart?

17/06/2021
3 minuten

1. Kies voor ‘alles in één’

Met een televisie-, internet- en telefoonabonnement bij dezelfde provider bespaar je maandelijks al gauw tot een tientje. Dit komt omdat je korting krijgt op een combi-abonnement. Ook betaal je meestal maar één keer administratie- en aansluitkosten en worden al je facturen ondergebracht bij dezelfde provider. Hierdoor heb je meer overzicht op je abonnementen.

2. Schoon je abonnementen op

Gebruik je je Spotify- of Deezer-abonnement? Ga je nog elke week trouw naar de sportschool? En lees je dat tijdschrift eigenlijk wel echt uit? Ja? Prima, houden zo. Nee? Dan is het tijd voor het opschonen van je abonnementen. 

Dit kan gemakkelijk met de gratis Grip app. In dit online huishoudboekje – ook wel een kasboekje genoemd - zie je precies hoeveel je uitgeeft en welke uitgaven terugkeren. Dat zijn niet alleen abonnementen, maar ook je vaste lasten zoals energiekosten, de hypotheek en je zorgverzekering. 

Je vindt al deze kosten in het tabje ‘Abonnementen’ onderaan in de app, nadat je toestemming hebt gegeven voor het delen van je transactiegegevens. Is er een abonnement dat je niet meer gebruikt? Vanuit de app kun je makkelijk en gratis opzeggen. Hierdoor hebben Grip-gebruikers al € 1.000.000 aan abonnementen bespaard!

abonnementen

3. Neem een sportschoolabonnement via je werk

Sommige bedrijven bieden een bedrijfsfitnessregeling. Dit houdt in dat je voordelig een sportschoolabonnement kunt afsluiten via je werk. Gemiddeld ben je zo 40% minder kwijt dan wanneer je hetzelfde abonnement privé afsluit. En nog een voordeel: je zult het geld niet missen. De abonnementskosten worden namelijk van je brutosalaris afgetrokken. 

Meer lezen over besparen? Check dit artikel: zo bespaar je op je telefoonabonnement. Of lees hoe je minder geld kunt uitgeven aan je verzekeringen.

4. Deel je abonnementen met anderen

Door een abonnement met elkaar te delen, bespaar je al gauw de helft van de kosten. Dit kan bijvoorbeeld met een Netflix-, Videoland- of Spotify-abonnement. Maar ook bij je telefoonprovider ben je meestal goedkoper uit met een familie abonnement. Bovendien kan dit extra voordeel opleveren, zoals gratis met elkaar bellen en makkelijk onderling MB’s uitwisselen.

Krijg meer grip op je geld

Je hebt meer grip op je abonnementen. Maar hoe zit het met de rest van je geldzaken? In het gratis huishoudboekje Grip zie je in één overzicht wat je maandelijkse uitgaven zijn en waar je op kunt besparen. Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je. 

Je kunt ook een budget aanmaken in het huishoudboekje. Je geeft dan aan hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen, verzekeringen of kosten voor openbaar vervoer. En als je je pushberichten aanzet, krijg je van Grip een seintje als je bijna over je budget heengaat. Op deze manier heb je nog meer grip op wat je maandelijks uitgeeft.

Bij welke banken kan je Grip gebruiken?

Grip is mogelijk gemaakt door ABN AMRO. Maar ook als je klant bent bij ING, de Rabobank, SNS, Triodos Bank, ASN Bank, bunq of RegioBank, kun je de app gebruiken. Je kunt zelfs meerdere rekeningen toevoegen aan het online huishoudboekje.

Deel dit artikel

Lees ook