Budgettips

6 tips om te besparen op je boodschappen

Schrik jij steeds weer van het bedrag dat je uitgeeft aan boodschappen? Je bent niet de enige. Veel mensen besteden meer geld aan boodschappen dan dat ze zouden willen. Gelukkig zijn er een hoop manieren om te besparen, terwijl je net zo lekker eet. Hieronder 6 tips.

01/03/2021
3 minuten

1. Bestel je boodschappen online

Als je je boodschappen online bestelt, loop je minder risico op een coronabesmetting dan wanneer je naar de winkel gaat. Maar dat is niet het enige: het vermindert ook de kans op impulsaankopen. En dat merk je al snel in je portemonnee.

Bestel daarom zoveel mogelijk online op de website van de supermarkt. Je kunt eventueel een weekplanning maken en in één keer alle ingrediënten aanschaffen die je nodig hebt. Dit scheelt een hoop tijd en maakt het bestellen makkelijker.

2. Stel een weekbudget in

Wat ook kan helpen, is het instellen van een weekbudget. Binnen dit budget vallen alle maaltijden, fruit en tussendoortjes die je eet. Maar ook alle andere boodschappen, zoals schoonmaakmiddelen en toiletpapier. Probeer voor je budget een bedrag te bedenken dat realistisch is. Op de website van het Nibud vind je een overzicht van hoeveel je gemiddeld per persoon kwijt bent aan een maaltijd.

Heb jij een budget bedacht, maar is het lastig om je eraan te houden? Dan biedt de gratis Grip app misschien wel uitkomst. Dit online huishoudboekje - ook wel een kasboekje genoemd - zet al jouw inkomsten en uitgaven in één overzicht. Ook kun je een budget instellen voor categorieën die je belangrijk vindt, zoals de boodschappen. Als je je pushmeldingen aanzet, geeft Grip een seintje wanneer je over het budget dreigt te gaan.

boodschappen

3. Koop en kook seizoensgebonden

Aardbeien zijn in december ontzettend duur. Hetzelfde geldt voor asperges als het geen aspergetijd is. Probeer je menu daarom zoveel mogelijk aan te passen aan de seizoenen. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Fruit en groenten hoeven namelijk niet van ver te komen en zo wordt er minder uitgestoten tijdens het transport.

4. Kies voor grootverpakkingen

Grootverpakkingen lijken duurder, maar uiteindelijk bespaar je er meestal toch wat geld mee. Je komt hierachter door de kilo/literprijs op de prijskaartjes te vergelijken. Let er wel op dat het grootverpakkingen zijn die je vaak gebruikt. Kijk ook of ze niet snel over datum gaan.

Meer lezen over besparen? Check dan dit artikel: zo bespaar je op je verzekeringen.

5. Kijk omhoog en omlaag

Supermarkten zetten de dure A-merken op ooghoogte. De goedkoopste producten, vaak met de beste prijs-kwaliteitverhouding, liggen vaak juist helemaal onderaan of bovenaan. Wil je besparen? Kijk dus verder dan wat je als eerste tegenkomt en vergelijk de prijzen.

6. Bespaar door niet te verspillen

Onnodig eten en drinken weggooien is niet alleen zonde voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zo blijkt uit cijfers van MilieuCentraal dat we jaarlijks € 120 aan voedsel in de prullenbak gooien. Je kunt dit bedrag ook besparen door verspillingsvrij boodschappen te doen. Koop bijvoorbeeld een paar basis ingrediënten waarmee je meerdere gerechten maakt. Of sla wat vaker diepvriesproducten in, die langer houdbaar zijn.

Krijg hulp van Grip

Met het online huishoudboekje Grip zie je in één overzicht wat je maandelijkse uitgaven zijn en waar je op kunt besparen. Of dat nou je boodschappen zijn, energiekosten of een abonnement waar je geen gebruik meer van maakt.

Het online huishoudboekje is er voor iedereen, bij welke bank je ook zit. Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je.

Deel dit artikel

Lees ook