Sparen

Zo bouw je een gezonde financiële buffer op

Het Nibud adviseert een financiële buffer van minimaal € 3.400. Toch komt een kwart van de Nederlanders niet aan dit bedrag. Geldt dit ook voor jou? Of heb je genoeg, maar wil je je spaarpotje aanvullen? In dit artikel vind je 4 tips voor een gezonde financiële buffer.

15/11/2021
3 minuten
Hoeveel buffer je precies nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Of je een koophuis hebt, bijvoorbeeld. En of je samenwoont. Het Nibud heeft een handige tool ontwikkeld om de buffer voor jouw situatie uit te rekenen. 
 
Blijkt dat je meer nodig heeft dan je had verwacht? Of kom je niet aan de minimale buffer van € 3.400? Geen zorgen: met onderstaande tips werk je in kleine stapjes toe naar een gezonde financiële toekomst. 

1. Zet al je inkomsten en uitgaven op een rij

Voor een gezonde financiële buffer moet je weten hoeveel geld er binnenkomt en weer uitgaat. Je komt hier achter door een Excel-bestand in te vullen, maar nog makkelijker met de gratis Grip app. Dit online huishoudboekje zet in één overzicht al je inkomsten en uitgaven op een rij. 
 
Ook geeft de gratis app na jouw toestemming aan welke uitgaven terugkeren. Zoals je zorgpremie, energiekosten en abonnement op een maaltijdbox. Heb je een abonnement dat je niet meer gebruikt? Vanuit de app kun je makkelijk en gratis opzeggen.

2. Stel een budget in

Met een budget wordt het makkelijker om geld opzij te zetten. Je kunt bijvoorbeeld de 50/30/20-regel hanteren: 50% van je inkomen gaat naar vaste lasten, 30% is voor leuke dingen zoals hobby’s en 20% gaat naar je spaarrekening. Op deze manier houd je genoeg geld over voor je financiële buffer.
 
Vind je het lastig om met een budget te leven? En zou je meer controle willen hebben over wat je dagelijks uitgeeft? In de Grip app kun je een budget instellen voor bijvoorbeeld je boodschappen. En als jouw pushmeldingen aanstaan, krijg je een seintje wanneer je bijna over je budget heen gaat.

3. Spaar automatisch

Het Nibud adviseert om minimaal 10% van je netto-inkomen te sparen. Dit gaat het makkelijkst met een maandelijkse automatische overschrijving van je betaal- naar spaarrekening. Zo hoef je er niet over na te denken en wordt het vanzelf routine.

4. Zet de helft van je financiële meevaller apart

Krijg je een bonusuitkering? Of heb je een belastingvoordeel? Probeer niet alles in één keer uit te geven. Reserveer de helft voor je financiële buffer en doe iets leuks met het geld dat overblijft. Hierdoor heb je ook meteen geen last van een schuldgevoel.

Meer grip op je financiën

Van je boodschappen tot verzekeringen: met het online huishoudboekje Grip zie je precies waar je geld naartoe gaat. En waar je misschien op kunt besparen. Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk. Zo worden al je inkomsten en uitgaven automatisch in handige categorieën gezet, tot wel 12 maanden terug!

Deel dit artikel

Lees ook