Sparen

Zo bereid je je voor op een financiële tegenvaller

Een wasmachine die kapotgaat. Je nieuwe fiets die wordt gestolen. Iedereen krijgt wel eens te maken met een financiële tegenvaller. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent op onverwachte uitgaven. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit stappenplan.

29/06/2021
3 minuten

1. Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven

Voorbereid zijn op tegenvallers kan alleen als je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Dit is niet bij iedereen het geval: volgens het Nibud worstelt minstens 40% van de Nederlanders met de eigen financiële administratie. Ze vinden het overzicht bewaren moeilijk en verliezen vooral snel zicht op betalingen via de automatische incasso. Zoals een Netflix- of sportschoolabonnement.
 
Herken jij dit gevoel? En wil je meer controle krijgen over je financiën? Dan biedt het online huishoudboekje Grip misschien wel uitkomst. Dit online huishoudboekje - ook wel een kasboekje genoemd - zet al je inkomsten en uitgaven in één overzicht. 
 
Ook heb je in Grip de optie om een budget aan te maken. Je geeft dan aan hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen, cadeaus of kosten voor openbaar vervoer. En als je je pushberichten aanzet, krijg je van Grip een seintje als je bijna over je budget heengaat. 

2. Bouw een financiële buffer

Een reservepotje voor onverwachte uitgaven geeft een gerust gevoel. Begin daarom nu al met het opbouwen van een financiële buffer. Het Nibud adviseert om minstens 10 procent van je netto-inkomen apart te zetten voor dit potje.
 
Ben je benieuwd hoeveel je precies nodig hebt? Op de website van het Nibud kun je berekenen hoe groot je financiële buffer moet zijn. Voor een gezin met twee kinderen, een auto en een koophuis is dat al gauw € 20.000.

3. Start een side hustle

Niet iedereen verdient voldoende voor een financiële buffer. Geldt dit ook voor jou, dan is een side hustle misschien iets voor je. Hiermee genereer je extra inkomen naast je (vaste) baan. Geld dat je klaar kunt zetten voor een nieuwe wasmachine of laptop.
 
Wat je als side hustle kiest, is helemaal aan jou. Je kunt yoga-instructrice worden, oppassen bij de kinderen uit de buurt of een online business beginnen. Zoek vooral iets wat je leuk vindt om te doen. Want dat is net zo belangrijk als je geldzaken goed geregeld hebben. 

4. Zorg voor de juiste verzekeringen

Je kunt natuurlijk schade krijgen aan je auto. Of een lekkage veroorzaken bij de buren. Om te voorkomen dat je dan ineens veel geld moet betalen, kun je je verzekeren tegen mogelijke risico’s.
Zo is er een opstalverzekering voor huiseigenaren en beschermt een aansprakelijkheidsverzekering je tegen schade bij anderen. Let er bij het afsluiten wel op dat je niet oververzekerd raakt. Dit houdt in dat het verzekerde bedrag hoger is dan de daadwerkelijke waarde. 
 
Ook kun je dubbel verzekerd zijn. Denk aan zorgkosten die onder je reisverzekering én zorgverzekering vallen. Of pechhulp die bij zowel bij je autodealer als autoverzekeraar is verzekerd.
 
financiele tegenvaller

Meer grip op je geld

Van je boodschappen tot verzekeringen: met het online huishoudboekje Grip zie je precies waar je geld naartoe gaat. En waar je misschien op kunt besparen. Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je. Zo worden al je inkomsten en uitgaven automatisch in handige categorieën gezet, tot wel 12 maanden terug!

Bij welke banken kan je Grip gebruiken?

Grip is mogelijk gemaakt door ABN AMRO. Maar ook als je klant bent bij ING, de Rabobank, SNS, Triodos Bank, ASN Bank, bunq of RegioBank, kun je de app gebruiken. Je kunt zelfs meerdere rekeningen toevoegen aan het online huishoudboekje.

Deel dit artikel

Lees ook