Sparen

4 manieren om je geld te laten groeien

Geld opzijzetten voor een verbouwing of nieuwe auto levert steeds minder op. Je ontvangt namelijk nauwelijks rente over je spaargeld en vanaf een bepaald bedrag moet je zelfs gaan betalen over je spaargeld. Gelukkig bestaan er alternatieven om je vermogen alsnog te laten groeien, zélfs als je weinig spaargeld hebt.

29/06/2021
3 minuten
De rente op Nederlandse spaarrekeningen komt al een tijdje nauwelijks boven de 0% uit. Bij het merendeel van de banken staat de spaarrente zelfs op 0%. Hoe dit komt? Voor een groot deel als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instantie houdt de spaarrentes in de Eurozone al een paar jaar zo laag mogelijk. Hierdoor wordt sparen onaantrekkelijk en investeren en geld uitgeven juist aantrekkelijk. 
 
Om die reden zijn hypotheken en andere geldleningen nu goedkoper dan ooit. Maar het nadeel is dus dat sparen weinig oplevert. Tijd om een alternatief te vinden!

1. Kies voor een spaarrekening in het buitenland

Bij een aantal buitenlandse banken wordt hogere spaarrentes aangeboden. Soms wel tussen de 1 en 2%. Heb je een spaarbedrag van € 10.000, dan kan dit jaarlijks zo € 100 aan rente opleveren. 
 
Er komen wel risico’s bij kijken als je overstapt naar een buitenlandse bank. We weten allemaal nog wat er in 2008 gebeurde met de IJslandse bank Icesave. Door het faillissement van de bank raakten ruim 100.000 Nederlandse spaarders gedupeerd. Inmiddels is dat risico gelukkig minder groot. Zo staan banken onder strenger toezicht en is je spaargeld tot € 100.000 beschermd bij een eventueel faillissement. Let er wel op dat de bank meedoet aan het zogeheten ‘Depositogarantiestelsel’.

2. Los je hypotheek vervroegd af

Een andere manier om meer met je geld te doen is je hypotheek vervroegd aflossen. Door je woning eerder af te betalen, dalen je maandlasten. Hoeveel dit precies is, hangt af van de rente op je hypotheek en het bedrag van de aflossing.
 
Het nadeel van vervroegd aflossen is dat je geld in stenen zit en je er dus niet direct bij kunt. Ook kan maar een beperkt bedrag jaarlijks boetevrij afgelost worden.

Twijfel je over vervroegd aflossen? Check dit artikel voor inspiratie: Nathalie (35) is nu al hypotheekvrij.

3. Kies voor beleggen

Nu de spaarrente steeds verder zakt, kiezen steeds meer Nederlanders voor beleggen. In de afgelopen 10 jaar konden er over het algemeen mooie rendementen mee behaald worden. Om daar kans op te maken, moet je wel bereid zijn de risico’s van het beleggen te accepteren. Want je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 
 
Gelukkig heb je zelf veel invloed op hoeveel risico je neemt. Ook kun je al beleggen vanaf € 50 en stoppen wanneer je wilt. 

4. Bouw (extra) pensioen op

Hoewel je pensioen misschien nog ver weg is, komt er een moment dat je niet meer werkt. Dan wil je natuurlijk het liefst niet veel inleveren qua inkomen. Check of je straks voldoende pensioen hebt met de online PensioenCheck van ABN AMRO. Hiermee ontdek je ook meteen wat je met een maandelijks aanvullend bedrag kunt opbouwen. 
 
Heb jij een pensioengat of wil je later wat meer te besteden hebben? Dan kun je een lijfrentespaarrekening openen bij de bank. Zolang je werkt, stort je daar een maandelijks bedrag op. Het grote voordeel hiervan is dat je ingelegde bedrag aftrekbaar is als er sprake is van een pensioentekort. Je betaalt dus geen tot weinig belasting over je geld. 
 
Het nadeel is dat je inleg pas vrijkomt na je pensioen. Hierdoor kun je er niet bij als je het eerder nodig hebt.

Deel dit artikel

Lees ook