Sparen

Zo praat je met je partner over geld

Met onze partner praten we niet graag over geld. We zijn veel liever bezig met andere dingen, zoals een romantisch weekendje weg of de inrichting van ons liefdesnestje. Toch is het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken. Zo voorkom je namelijk gedoe achteraf. Maar hoe pak je dat aan, over geld praten?

26/08/2021
3 minuten
Geld is nog steeds een taboeonderwerp. En als je er met je partner over praat, kan dit zomaar tot grote meningsverschillen leiden. Zo blijkt uit onderzoek van het Nibud dat ruim een kwart van de Nederlandse koppels weleens ruzie maakt over geldzaken. Vooral als de gesprekken gaan over sparen en bésparen, slaat de vlam snel in de pan.
 
Bespreek daarom zo snel mogelijk jullie financiën met elkaar. In ieder geval vóórdat je gaat samenwonen. En als er later grote veranderingen optreden, bijvoorbeeld als jullie samen een huis kopen of een kindje krijgen, bespreek je financiële plaatje dan opnieuw. Met deze tips wordt dat een stuk makkelijker.

1. Denk zelf goed na over je (toekomstige) woonsituatie

Voordat je in gesprek gaat met je partner, kun je zelf al nadenken over wat jouw ideale financiële situatie is. Hierdoor heeft jouw partner straks meteen een beeld en praat je makkelijker over geld.
 
Dus: zet je ideale (toekomstige) woonsituatie op papier. Schrijf op wat je verwachtingen zijn bij deze situatie. Wil je de kosten van de boodschappen delen of liever niet? En van welke rekening laat je de hypotheek of huur afschrijven? Heeft het nut om een budget in te stellen voor bepaalde uitgaven?
 
Vraag je partner om hetzelfde te doen en deel de lijstjes met elkaar. Dit vormt de basis van jullie gesprek.

3. Blijf bij het onderwerp

Tijdens het gesprek bestaat het risico dat je afdwaalt. Bedenk daarom goed welke geldzaken je wilt bespreken en blijf bij dat onderwerp. Andere gesprekken, over wie bijvoorbeeld de boodschappen gaat doen, kunnen later altijd nog!
 
Ga jij binnenkort samenwonen in een nieuwe woning, maar heb je niet veel te besteden? Lees dan ook even dit artikel: zo richt je je huis in met een klein budget. Of lees hoe je kunt besparen op je boodschappen. Zo houd je meer geld over voor de inrichting van je huis!

4. Maak goede afspraken (en leg deze vast)

Hoe gaan jullie de vaste lasten verdelen? Openen jullie een gezamenlijke rekening voor de boodschappen en de afschrijving van huur of hypotheek? En wat gebeurt er als de relatie stukloopt? Deel jullie wensen van punt 1 en maak heldere afspraken met elkaar. Je kunt dit ook laten vastleggen in een samenlevingscontract bij de notaris. Niet verplicht, maar wel handig als je gaat samenwonen.

Doe de Geld en relatie-test

Wil je zeker weten of jullie een goede financiële match zijn? Doe dan de Geld en relatie-test van het Nibud. Hiermee ontdek je of jullie hetzelfde over geld denken of juist erg verschillen.

Deel dit artikel

Lees ook