Tips van PorteRenee

Zo haal jij vanaf nu wél je spaardoelen

Het behalen van je spaardoelen begint met het stellen van die doelen. Ik help je op weg, zodat je kunt bereiken wat je wilt.

19/05/2021
3 minuten

Ik heb in mijn leven heel wat spaardoelen gesteld. Van een eerste buffer van €1.000 tot het bij elkaar sparen van de kosten voor een koophuis. Ik ontdekte gedurende de jaren dat hoe je het spaardoel voor jezelf stelt, voor een groot deel bepaalt of je het ook echt gaat halen. Hoe duidelijker ik voor mezelf de finish in kaart bracht, des te groter de kans dat ik ‘m ook écht haalde.

Hoe het niet moet...

Ooit stelde ik een spaardoel zo: ik wil heel graag een keer een reis door Zuid-Afrika maken. Resultaat: nul. Het doel was te vaag. Ik wist niet wanneer, hoe of wat. En daarom kwam ik dus ook niet in actie. Ik ben er nog altijd niet geweest.

Hoe het wel moet...

Inmiddels doe ik het heel anders. Ik formuleer mijn spaardoelen uitgebreider en met behulp van een duidelijk actieplan. Bijvoorbeeld zo: 
 
"Ik wil een nieuw bed kopen. Dit bed kost met vervoer en alle extra kosten erbij € 1.000. Ik heb al € 175 in een potje staan en moet dus nog € 825 bij elkaar sparen. Ik wil het bed eind november gaan kopen en heb dus nog 5,5 maand de tijd. Dat betekent dat ik per maand € 825 / 5,5 = € 150 moet sparen. (Als je aan het begin van de maand spaart, telt die halve maand gewoon als een hele en ben je er dus met € 150 per maand.) Ik zal dit bedrag elke maand, zodra mijn salaris is gestort, op mijn rekening zetten. Ik maak dit geld vrij door minder vaak eten te bestellen en op mijn boodschappenkosten te besparen."
 
Kijk, dat is duidelijker geformuleerd. En zo kun jij ook jouw spaardoel gaan stellen. Een uitgeschreven spaardoel is een mooie eerste stap, maar je moet natuurlijk meer doen voor succes. Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven bijvoorbeeld - en misschien ook wat in je kosten snijden. 
 
Om jou hiermee te helpen, hebben we onze gratis Grip op Geld-mails gemaakt. Schrijf je in en je ontvangt de komende tijd meer tips én interviews met mensen die hun spaardoelen hebben bereikt. Ook leg ik meer uit over het digitale huishoudboekje Grip. Deze gratis app zet al je uitgaven binnen een paar tellen in handige categorieën, zodat je precies ziet waar je geld naartoe gaat. 

Aan de slag

Oke, nu jij. Om je doel goed te omschrijven, moet je in ieder geval de volgende informatie meenemen:
 
  • Een einddatum.
  • Een exact benodigd bedrag (alle bijkomende kosten meegenomen). Haal hiervan het bedrag af dat je al hebt gespaard.
  • De tijd die je nodig hebt om het resterende bedrag bij elkaar te sparen. Kortom: over hoeveel dagen/weken/maanden wil je je spaardoel bereikt hebben?
  • Welk bedrag je steeds (wekelijks of maandelijk) gaat wegzetten.
  • Waar je dat geld vandaan gaat halen. Ben je van plan om extra te werken? Of wil je ergens op besparen?
  • Op welk rekeningnummer je het geld gaat overmaken. Niet heel onbelangrijk.
  • Op welke dag je het bedrag gaat wegzetten. Zodra je salaris gestort is of op een andere datum
  • Hoe je het geld gaat sparen. Maak je het zelf over of stel je een automatische overboeking in?

Waarom vergroot het uitschrijven van je spaardoel de kans dat je het haalt?

Het antwoord is best simpel: omdat je nu weet wat het doel inhoudt en wat je moet doen om die droom te realiseren. Je legt jezelf handelingen en deadlines op en weet dus heel goed of je lekker op weg bent of niet. Daarnaast kun je makkelijk in de gaten houden of je op koers ligt en – zo niet – bepalen of je misschien een tandje moet bijzetten.
 
De eerste keer dat ik een doel op deze manier uitschreef, voelde het wat overdreven. Toch merkte ik in de eerste weken al verschil. Ik ging er fanatieker mee aan de slag dan bij doelen die ik niet zo had uitgewerkt. Dus geloof me, het is écht effectief.
PorteRenee
Hoe bereik je jouw spaardoelen? En is een kasboekje bijhouden nuttig? PorteRenee schrijft 2 keer per maand over alles wat met geld te maken heeft. Zelf ging de financieel blogger van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank.

Deel dit artikel

Lees ook