Sparen

Sparen voor een nieuwe auto: hoe pak je dat aan?

Je hebt de auto van je dromen gevonden. Helaas hangt er een prijskaartje aan van € 35.000. Hoe krijg je dat bedrag bij elkaar? En hoe kun je daar het beste voor sparen? Eén ding is zeker: voor het kopen van een nieuwe auto zul je een concreet spaarplan moeten opstellen.

29/06/2021
3 minuten

Private lease of lenen?

Nieuwe auto’s zijn kostbaar in aanschaf en onderhoud. Steeds meer mensen kiezen daarom voor private lease. Hierbij sluit je een contract af en ‘huur’ je de auto tegen een vast en laag maandbedrag. Er is wel een nadeel: je bent geen eigenaar, tenzij je de auto koopt na afloop van het contract.
 
Wie toch graag zelf een auto wil hebben, kan een lening afsluiten bij de bank. Het voordeel hiervan is dat het geld direct op je rekening staat en je snel een nieuwe auto kunt kopen. Het nadeel is dat je rente betaalt over je lening, soms wel 7%. Over een bedrag van € 10.000 is dit op jaarbasis € 700 (in het eerste jaar). 

50/50-deal

Een derde optie is een lening afsluiten bij de autodealer. Je kunt de auto kopen op afbetaling of een 50/50-deal sluiten. Hiermee betaal je zelf 50% van het aankoopbedrag van de auto. De overige 50% betaalt de autodealer met wie je een lening afsluit. 
 
Hoewel je hierdoor snel een auto hebt, zitten er nadelen aan deze manier van lenen. Zo ben je pas eigenaar van de auto als hij is afbetaald. En je krijgt een BKR-registratie. Dit heeft mogelijke gevolgen voor het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek.
 
Wat je ook kunt doen, is (een deel van) de aanschafwaarde bij elkaar sparen. De rente op een spaarrekening is historisch laag, maar je betaalt tot de eerste € 30.864 geen belasting over je spaargeld. Daarnaast zijn er manieren om snel te sparen, zodat je binnen niet al te lange tijd van je auto kunt genieten.

Sparen, hoe doe je dat?

Meestal wil je binnen 2 jaar een nieuwe auto kopen. Je spaardoel moet dus in korte tijd gerealiseerd worden. Hoe je dat doet? Onderstaand stappenplan helpt je op weg.

1. Maak je spaardoel concreet

Een auto koop je niet zomaar. Het is daarom belangrijk dat je je spaardoel zo concreet mogelijk maakt. Hoeveel wil je sparen? En wanneer moet je dit bedrag bereikt hebben? Stel een deadline en bepaal hoeveel je maandelijks apart moet zetten.

2. Open een aparte spaarrekening

Met een aparte spaarrekening voor je auto houd je overzicht. Je kunt het beste kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening. Je mag dan onbeperkt geld storten en opnemen zonder dat dit gevolgen heeft.
 
Op een depositorekening ontvang je meer rente, maar zet je voor een bepaalde periode een bedrag vast. Je kunt dan niet het geld opnemen of extra bijstorten.

3. Spaar automatisch

Sparen gaat het makkelijkst als je maandelijks automatisch een bedrag laat overschrijven van je betaal- naar spaarrekening. Zo hoef je er niet steeds over na te denken en gaat het sparen vanzelf.

4. Bespaar op je uitgaven

Sparen betekent ook bésparen. Geef een jaar minder geld uit aan grote kostenposten, zoals je boodschappen en vaste lasten. Vergeet ook niet om overbodige abonnementen op te zeggen. Zo bespaar je al gauw honderden euro’s voor je nieuwe auto.

5. Verdien wat extra geld

Extra geld verdienen is een manier om snel te sparen. Zorg daarom voor een tweede inkomen in de vorm van een side hustle. Word bijvoorbeeld yoga-instructrice, trouwfotograaf of pas op bij kinderen uit de buurt. Wat je ook kiest, doe iets wat je leuk vindt. En vergeet de extra inkomsten natuurlijk niet op je aparte spaarrekening te zetten. Voor je het weet krijg je de sleutel van je nieuwe bolide!

Deel dit artikel

Lees ook