Tips van PorteRenee

15 tips om te sparen met een laag inkomen

Leuk, al die succesverhalen van mensen die modaal of bovengemiddeld verdienen. Maar hoe spaar je met een lager inkomen? Financieel blogger PorteRenee geeft je 15 tips, die trouwens ook handig zijn als er genoeg geld binnenkomt.

22/06/2021
5 minuten

In het begin van mijn carrière was het moeilijk om te sparen. Dit kwam aan de ene kant omdat ik weinig verdiende. Maar ook omdat ik een enorm gat in mijn hand had. Al het geld dat binnenkwam, vloog er net zo hard weer uit. 

Hierdoor dacht ik dat sparen niet mogelijk was. Totdat ik ergens een interview las over een vrouw die ondanks haar bijstandsuitkering toch nog € 50 per maand kon wegzetten. Ik kreeg meteen rode wangen van schaamte. Als zij dat kon, moest ik het toch zeker kunnen. 

We interviewden eerder al Nakita, die met haar bescheiden salaris heel wat geld kan sparen. Het is dus écht mogelijk. We geven je daarom 15 tips, die helpen wat meer geld over te houden. Haal je neus niet op voor de kleine besparingen, want het gaat om het totaalbedrag dat je met al deze besparingen - groot en klein - op je spaarrekening kunt zetten.

Tip 1: Leer zoveel mogelijk zelf

Een knoop aanzetten in een broek of een gat in je spijkerbroek maken. Vroeger kon bijna iedereen dat zelf en nu niet meer. De band van je fiets laten plakken kost bij de fietsenwinkel al snel € 15, terwijl je met een bandenplaksetje van € 2 en wat uitleg op YouTube prima zelf uit de voeten kunt. Online vind je volop uitleg, handleidingen en video’s die je door dit soort klusjes heen helpen.

Tip 2: Ontdek de regelmaat van je favoriete kortingen

Zo koop ik graag toiletspullen bij een drogist die eens in de zoveel tijd een 1+1 actie doet. Dat scheelt me toch weer de helft. Zo heb jij waarschijnlijk ook je favoriete acties. Zet in je agenda wanneer er een is en ontdek het patroon. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat die aanbieding er elke eerste van de maand is, hoef je nooit meer de volle prijs te betalen.

Tip 3: Spaar zegeltjes

Het klinkt een beetje truttig, maar zegeltjes sparen bij de supermarkt geeft je meer rente dan op je spaarrekening. Je koopt de zegels bij je boodschappen, plakt ze ouderwets in een boekje of ze verschijnen in een app. Wanneer de kaart of het boekje vol is, kun je ze inleveren voor cash geld. En: je krijgt meer geld terug dan je hebt uitgegeven aan de zegels. Gratis geld dus!

Tip 4: Durf te onderhandelen

Zeker bij de grotere aankopen is daar vaak ruimte voor. Doe vooronderzoek online en vertel dat je het product elders goedkoper hebt gezien. Schaam je niet: veel winkels zijn hier gewoon op ingesteld.

Tip 5: Weet héél goed waar je je geld aan uitgeeft

Inzicht is echt de eerste stap richting meer geld overhouden. Is een ouderwets kasboekje niks voor jou? Probeer dan het gratis huishoudboekje Grip eens. Het enige wat je hoeft te doen, is één of meerdere bankrekeningen aan de app koppelen. Daarna zie je meteen al je uitgaven, opgedeeld in handige categorieën.

Tip 6: Check je abonnementen

Volgens het Nibud heeft de helft van de huishoudens geen idee hoeveel abonnementen ze hebben en hoeveel geld daarheen gaat. Ook dat kun je heel makkelijk in Grip zien. Sommige abonnementen kun je zelfs ook in de app opzeggen. Dat is een makkelijke besparing. Want wist je dat 44% van de Nederlandse huishoudens 5 tot 10 abonnementen heeft? En 23% zelfs 10 tot 15 abonnementen?

Tip 7: Verkoop je oude spullen

Ik doe dat structureel elke maand. Dan ga ik de speelgoedkast van mijn kinderen door en stel ik de volgende vragen: waar wordt nooit meer mee gespeeld? Welke kleding passen ze niet meer? Welke spullen in huis gebruik ik niet of vind ik niet meer leuk? Hup: weg ermee.

Tip 8: Stel sommige kosten een beetje uit

Stel het tripje naar de supermarkt nog een dagje uit en eet uit je voorraadkast. Als je dat elke week doet, bespaart het je jaarlijks veel geld. En ga je elke 6 weken naar de kapper? Kijk eens hoe het gaat als je dat oprekt naar 7 weken. Doe dat trucje ook eens bij het laten knippen van je hond en alle andere kosten die je prima kunt uitstellen.

Tip 9: Plan je maaltijden

Niet alleen het diner, maar ook ontbijt en lunch. Zo heb je altijd wat in huis, hoef je geen extra kosten te maken voor last minute boodschappen of een bezoekje aan de snackbar. Plannen helpt je ook voorkomen dat je eten weg moet gooien, wat natuurlijk superzonde is.

Tip 10: Spaar éérst

Dus direct wanneer je je salaris hebt ontvangen. Als je wacht tot het einde van de maand, blijft er niks over. Reken uit wat een haalbaar bedrag is en zet dat meteen weg.

Tip 11: Verzamel je cash

Gooi iedere dag of week het kleingeld uit je portemonnee in een potje of bakje. Steeds een eurootje hier en 50 cent daar, kunnen uiteindelijk best een lekker spaarpotje opleveren.

Tip 12: Check je verzekeringen

Mensen vinden dit ingewikkeld en saai, maar geld overhouden daarentegen is leuk! Dus ga er eens goed voor zitten en loop al je verzekeringen na. Dubbelen ze niet, zijn alle verzekeringen überhaupt wel nodig, kan de premie lager? Vergelijkingswebsites maken het je een stuk makkelijker.

Tip 13: Gebruik alles wat gratis is

Van de bibliotheek tot een gratis audiotour door de stad. Of wat dacht je van een online webinar? Entertainment hoeft niet altijd geld te kosten!

Tip 14: Wees bewust van je uitgaven

Loop jij wel eens naar een andere kamer om iets te pakken, maar vergeet je al snel waar je naar op zoek was? Dat komt omdat je er met je gedachten niet bij bent. Zo kan het ook gaan met geld. Je pint een bedrag, maar weet niet precies hoeveel. En je weet ook niet wat er in je portemonnee zit of hoeveel je eigenlijk betaalt voor dat lekkere brood. Probeer daarom voortaan met je gedachten erbij geld uit te geven.

Tip 15: Ga ruilen!

(Kinder)kleding, speelgoed, accessoires. In Facebook-groepen en op fora kun je tegenwoordig heel makkelijk spullen ruilen. Met gesloten beurs dus!
PorteRenee
Hoe bereik je jouw spaardoelen? En is een kasboekje bijhouden nuttig? PorteRenee schrijft 2 keer per maand over alles wat met geld te maken heeft. Zelf ging de financieel blogger van tienduizenden euro's in de schuld, naar € 100.000 op de bank.

Deel dit artikel

Lees ook