Sparen

5 valkuilen voor startende zzp'ers

Als startend zzp’er wil je niets liever dan van jouw bedrijf een succes maken. Toch zijn er een paar valkuilen die het ondernemen in de weg kunnen zitten. Herken jij deze veelgemaakte fouten?

04/11/2021
3 minuten

1. Een te laag uurtarief rekenen

Startende zzp’ers rekenen vaak een laag tarief om klanten te binden. Maar zodra je genoeg ervaring en een portfolio hebt, kun je een tarief vragen dat recht doet aan je expertise. 

Wil je een nieuwe klant binnenhalen voor een laag tarief? Geef dan korting op wat je normaal gesproken vraagt. En onthoud: je tarief zegt veel over de kwaliteit van je werk. Als je duurder bent dan vakgenoten, kun je blijkbaar ook meer bieden.

2. Afspraken niet op papier zetten

Zzp’ers kunnen in al hun enthousiasme vergeten om afspraken op papier te zetten. Het enige wat overblijft is een mondelinge afspraak. Maar dit leidt achteraf vaak tot onduidelijkheid of problemen. Zet daarom altijd afspraken op papier in de vorm van een contract of opdrachtbevestiging. Ook een samenwerking met een zakenpartner kun je vastleggen, bijvoorbeeld in een vof-contract.

3. Geen buffer opbouwen

Juist in je eerste jaren als zzp’er is het belangrijk dat je een buffer opbouwt. Er zullen namelijk momenten zijn dat je minder klanten hebt. Of dat je helemaal zonder werk zit. Deze dipjes moet je kunnen opvangen. Zorg dus voor een goede financiële buffer, van minimaal 3 tot 5 keer je gemiddelde maandinkomen. 

Het online huishoudboekje Grip kan je hierbij helpen. Download de gratis app en je krijgt meteen inzicht in je inkomsten en uitgaven. Nu kun je bepalen wat je opzij gaat leggen voor je buffer. 

Wil jij niet voor verrassingen komen te staan? Check dan ook even dit artikel: Zo bereid je je voor op een financiële tegenvaller. Of lees hoe je goed kan worden met geld.

4. Je administratie niet op orde hebben

Niet het leukste onderdeel van ondernemen, maar wel belangrijk: je administratie. En niet alleen omdat de Belastingdienst dat wil. Jouw administratie geeft een goed beeld van hoe je bedrijf ervoor staat. Je krijgt inzicht in je omzet, kosten en winst. Maar ook in de voorraad en producten die goed of slecht lopen. 
 
Investeer daarom in een goed boekhoudprogramma, zoals Moneybird of het alles-in-één-boekhoudpakket van ABN AMRO. Dit soort softwares houden niet alleen je administratie bij, je kunt ook makkelijk offertes en facturen maken en bonnetjes uploaden. 
 
Geef jij je administratie liever uit handen? Zoek dan een goede boekhouder die je kan helpen. Je kunt een boekhouder eventueel ook toegang geven tot je boekhoudprogramma.

5. Jezelf niet verzekeren tegen financiële risico’s

Als zzp’er ben je niet automatisch verzekerd bij ziekte, arbeidsongeschikt en werkloosheid. Je moet dit dus zelf regelen, maar veel zzp’ers doen dit niet. Ze vinden verzekeringen duur en denken dat ze niet nodig zijn. Want tja, je bent toch nooit ziek?
 
Besparen op je verzekeringen is een grote vergissing: ook jíj kunt onverwacht zonder werk zitten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarom geen overbodige luxe. Sterker nog: sommige opdrachtgevers eisen dat je deze verzekering hebt. Hoeveel je ervoor betaalt, is afhankelijk van je beroep, inkomen en leeftijd. Maar reken op ongeveer € 250 bruto per maand.
 
Een andere belangrijke verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je beschermd als je per ongeluk een kop koffie over de laptop van je klant gooit. Een aansprakelijkheidsverzekering is een stuk goedkoper dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je betaalt meestal een premie van € 8 tot € 12, afhankelijk van het verzekerde bedrag en hoe hoog je je eigen risico instelt. 

Deel dit artikel

Lees ook