Budgettips

5 voordelen van een huishoudboekje

Je kent ze misschien wel: online huishoudboekjes waarmee je inzicht krijgt in je geldzaken. Hartstikke handig, maar wat kun je er precies mee? En wat zijn de voordelen vergeleken met een papieren overzicht of je administratie in een Excel-bestand?

18/05/2021
3 minuten

Steeds meer mensen maken gebruik van online huishoudboekjes. Zo'n kasboekje of personal finance app helpt je bij het overzichtelijk houden van je geldzaken. Maak je gebruik van een app, dan hoef je alleen maar je bankrekening toe te voegen. Soms kunnen dit zelfs meerdere rekeningen zijn. 

Vervolgens laden de meeste online huishoudboekjes automatisch informatie van je bankrekening. Recente bij- en afschrijvingen worden in handige categorieën ingedeeld. Zo komt een betaling in de supermarkt terecht in de categorie Boodschappen. En een automatische afschrijving naar je energieleverancier in de categorie Vaste lasten. 

Heel handig dus, zo’n online huishoudboekje. Benieuwd naar wat je er nog meer mee kan doen? Hieronder 5 grote voordelen.

1. Je hebt meer controle over je geldzaken

Weet jij waar je maandelijks je geld aan uitgeeft? En weet je ook hoeveel er binnenkomt? Met een online huishoudboekje zie je in één oogopslag wat je inkomsten en uitgaven zijn. Op deze manier ben je altijd up-to-date, wat niet altijd het geval is bij een papieren overzicht of een Excel-bestand. 

Ook word je zo bewust van je geldzaken. Dit is niet altijd vanzelfsprekend: minstens 40% van de Nederlanders heeft er moeite mee om overzicht te bewaren op hun administratie (bron: Nibud). Ze verliezen vooral grip op betalingen via automatische incasso, zoals vaste lasten en abonnementen. 

In een online huishoudboekje zoals Grip zie je - na jouw toestemming - niet alleen wat er binnenkomt en weer uitgaat, maar ook welke uitgaven terugkeren. Zoals je zorgpremie bijvoorbeeld, of een abonnement op de sportschool. Blijkt dat er een abonnement bij zit dat je niet meer gebruikt? Vanuit de app kun je het gratis en makkelijk opzeggen. Zo heb je nog meer controle op wat je maandelijks uitgeeft.

2. Je kunt makkelijker besparen

In een papieren overzicht of Excel-bestand is het lastig om te zien waar het meeste geld naartoe gaat. Dit geldt niet voor een online huishoudboekje. In het overzicht worden je uitgaven automatisch bijgehouden. Je hoeft dus niks in te voeren en je ziet meteen waar het meeste geld naartoe gaat. Wil je besparen op bepaalde uitgaven? Dan kun je in een aantal huishoudboekjes een budget instellen. 

Dit is ook mogelijk in de Grip app. Je geeft dan aan hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen. En als je je pushberichten aanzet, krijg je van Grip een seintje als je bijna over je budget heen gaat. 

Meer lezen over besparen? Check dit artikel: 6 tips om te besparen op je boodschappen. Of lees waar je op moet letten als je lid wil worden van een sportschool.

Huishoudboekje Grip

3. Het helpt je om doelen te halen

Het Nibud adviseert je om maandelijks minstens 10% van je netto-inkomen apart te zetten voor je spaarbuffer. Hiermee ben je voorbereid op onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of mobiele telefoon die aan vervanging toe is. 

Maar je kunt natuurlijk ook sparen voor een verbouwing of verre reis. Wat je spaardoel ook is, in een aantal online huishoudboekjes kun je je spaardoelen vastleggen en je spaarverloop volgen. Zo blijf je goed op de hoogte en komt het spaardoel vanzelf dichterbij!

4. Een online huishoudboekje is (meestal) gratis

Veel huishoudboekjes, waaronder Grip, zijn gratis. Maar dit betekent niet dat ze minder goed zijn dan de betaalde versies. Sterker nog: met Grip heb je dezelfde mogelijkheden als bij een betaalde variant. Zo kun je naast het instellen van budgetten ook betalingen die Grip niet herkent zelf in de juiste categorie plaatsen. En je krijgt wekelijks en maandelijks een rapportage te zien van je inkomsten en uitgaven. Kortom: met Grip ontdek je hoe je jezelf ontwikkelt op financieel gebied.

5. Online huishoudboekjes zijn er voor iedereen

Bij de meeste online huishoudboekjes maakt het niet uit bij welke bank je zit. Dit geldt ook voor de Grip app. Zelfs als je betaalrekeningen hebt bij meerdere banken, kun je het huishoudboekje gebruiken. Download de app, voeg al je bankrekeningen toe en Grip doet het werk voor je.

Deel dit artikel

Lees ook