Sparen

Zelf je pensioen opbouwen: zo doe je dat

Als zzp’er krijg je geen pensioen van je werkgever. Hierdoor is het belangrijk om op tijd geld opzij te zetten voor later. Hetzelfde geldt voor werknemers die een aanvullend pensioen willen opbouwen. Maar hoe pak je dat aan, je eigen oudedagvoorziening regelen? En hoeveel moet je maandelijks inleggen?

21/10/2021
4 minuten
Zelf je pensioen regelen is in bepaalde situaties handig of noodzakelijk. In deze situaties kun je er het beste mee beginnen:
 
  • Je bent zelfstandig ondernemer of zzp’er en bouwt geen werknemerspensioen op
  • Je bent werknemer maar hebt geen (of een kleine) pensioenregeling 
  • Je hebt een aantal jaren niet gewerkt waardoor een pensioengat is ontstaan
 
Elke Nederlander heeft recht op AOW. Als je een partner hebt, is dit in 2021 bruto € 870 per maand. Ben je alleen, dan krijg je maandelijks een bedrag van bruto € 1.270. Hier komt eventueel het pensioen bovenop dat je hebt opgebouwd bij een werkgever. Bij elkaar opgeteld zou je op 70% moeten uitkomen van je laatstverdiende bruto salaris. Niet per se een vetpot dus. 
 
Veel Nederlanders kiezen er daarom voor om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Benieuwd naar hoe je dat kunt doen? Hieronder 3 manieren om alvast aan de slag te gaan met je pensioen.

Spaarrekening

Je kunt bijvoorbeeld een maandelijks bedrag opzijzetten op je spaarrekening. Het voordeel hiervan is dat sparen rust en zekerheid geeft. Je kunt namelijk altijd bij je geld als dat nodig is. Daarnaast staat je geld dankzij het depositogarantiestelsel tot € 100.000 veilig op je bankrekening. Mocht de bank failliet gaan, dan krijg je (tot dit bedrag) altijd je spaargeld terug. 
 
Toch heeft sparen ook nadelen. De huidige spaarrentes zijn historisch laag, waardoor sparen weinig oplevert. Sterker nog: door inflatie word je spaargeld steeds minder waard. En heb je als alleenstaande meer dan € 50.000 op je rekening staan? Dan betaal je vermogensbelasting over het deel dat boven de vastgestelde grens uitkomt. Voor partners ligt de grens op € 100.000.

Beleggen

Wie een aanvullend pensioen wil laten groeien, kan een deel van het vermogen beleggen. Je kunt dit zelf doen (als je dat leuk vindt en er verstand van hebt) of je kunt je geld laten beleggen via vermogensbeheer. Je geld wordt dan belegd door een groot team van experts. 
 
Het rendement van beleggen is op lange termijn vaak hoger dan bij sparen. Houd er wel rekening mee dat je geen garantie krijgt op je gewenste bedrag. Beleggen kent namelijk risico’s en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 
 
Wil jij extra vermogen opbouwen? Lees dan ook even dit artikel: 4 manieren om je geld te laten groeien

Lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening

Als je nog genoeg jaar- of reserveringsruimte overhebt voor je pensioen, kun je ook kiezen voor een lijfrenteverzekering of een lijfrentespaarrekening. Hiermee sluit je een financieel product af bij een verzekeringsmaatschappij of een bank. Je betaalt een premie (de inleg) en vanaf je AOW-leeftijd ontvang je maandelijks pensioen. 
 
Het grote voordeel is dat je pas belasting betaalt als je het bedrag krijgt uitgekeerd. Na je pensioen dus. En omdat je er pas op latere leeftijd bij kunt, kom je dus niet in de verleiding om het geld al eerder te gebruiken. Hier ligt ook meteen het nadeel: je kunt niet bij je geld als je het onverwacht nodig hebt. Zorg daarom ook altijd voor een noodspaarpotje op je spaarrekening.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Je weet inmiddels hoe je jouw pensioen kunt aanvullen of opbouwen. Nu vraag je je misschien af welk bedrag je nodig hebt. De hoogte van je beoogde pensioen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zo kan het namelijk zijn dat je al een gedeeltelijk pensioen hebt en minder hoeft aan te vullen. Of je bent van baan gewisseld en bouwt ineens minder pensioen op.
 
Ook hangt het af van je persoonlijke voorkeur. Wil jij doorwerken tot de pensioenleeftijd of droom je ervan om eerder te stoppen met werken? Deze keuze heeft invloed op het bedrag dat je maandelijks moet sparen. Over het algemeen geldt: hoe langer je werkt, hoe minder geld je opzij hoeft te zetten.

PensioenCheck van ABN AMRO

Wil jij weten of het maandelijkse bedrag dat je opzijzet voldoende is? Je kunt dit checken met de PensioenCheck van ABN AMRO. Deze tool helpt je om je inkomsten en uitgaven na je pensioen op een rij te zetten. Hierdoor krijg je een indicatie of je straks voldoende geld hebt om al je uitgaven te betalen. Je weet dan ook meteen of het slim is om actie te ondernemen voor je pensioen.

Deel dit artikel

Lees ook